Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Росен Желязков: Отпада 14-дневната карантина за страните на Балканите

Общество

Росен Желязков: Отпада 14-дневната карантина за страните на Балканите

Снимка:

Министърът на туризма също потвърди, че се водят разговори за възобновяване на чартърите от 15 юни

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков коментира за БТВ, че постигнатото споразумение между премиера Борисов и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите на Балканите без карантина. Желязков уточни, че облекчените мерки за пътуване са резултат от ниската заболеваемост в страните, а разхлабените мерки за пътуване в държавите на полуострова са реципрочни.

„Договорихме се със сърбите още от юни да се движим свободно, независимо от целта на пътуването. Гърците имат подход за постепенно отпадане – от 1 юни отпада карантината за бизнес пътувания, а от 15 за туристически. Голямата въпросителна е Румъния, правителството очаква техния парламент да вземе решение“, обясни транспортният министър. По думите му  влизането на чужда територия ще се осъществява след попълване на декларация, като в нея пътникът ще посочва, че е запознат с обстановката и влиза на собствена отговорност.

„Във всяка една от държавите формулярът ще бъде идентичен. Няма да отнема никакво време, за пътуващите по въздух – ще бъдат раздавани в самолета“, изтъкна министър Желязков. Той коментира, че с Турция все още не са водени разговори по темата, тъй като там и епидемиологичният риск е по-висок.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също потвърди за Нова тв, че в момента се водят разговори за възобновяване на чартърните полети от 15 юни. Според нея, обаче, за предстоящия летен сезон вътрешният пазар за туристически услуги остава изключително важен.

"Това, което е изключително важно е ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка. На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните на България страни. Водят се интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети", обяви министър Ангелкова. Тя посочи, че предимство за страната ни е малкият брой заразени и това ще помогне за рекламата на България като туристическа дестинация.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още