Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Румен Порожанов: Виненият отрасъл в България се е доказал през годините

Общество

Румен Порожанов: Виненият отрасъл в България се е доказал през годините

Румен Порожанов: Виненият отрасъл в България се е доказал през годините - Tribune.bg
Снимка:

Лозовите масиви се увеличават ежегодно

„Няма да говоря за това как траките са донесли от Мала Азия първите лозя и са ги засадили. Това всички го знаем. По-важното е, че в годините, във вековете този винен отрасъл в България стои много стабилно. Параметрите горе-долу всички ги знаете. Имаме над 60 хиляди хектара или над 600 хиляди декара лозя. Миналата година са нараснали с около 14 хиляди декара, не без помощта на  Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на ритуалното зарязване на лозя във винарска изба „Катаржина“, в местността „Бялата пръст“ край Свиленград.

Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период. Тя е с бюджет 133 810 000 евро или 26-27 млн. евро за всяка година.

„Новото в тези програми е, че освен преструктурирането на лозовите масиви, по идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения“, каза още Румен Порожанов.

„Миналата година реколтата беше малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“, отбеляза министърът. Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен основно за пазарите в ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество.

„Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро-винарски сектор, който е подпомаган от държавата“, заключи министър Порожанов.

Всяка година България изнася към Япония над 2 милиона литра вино. Сега с падането на митата след споразумението между България и Япония на ниво Европейски съюз се предполага, че износът ще се увеличи поне двойно.

Според Порожанов това ще даде конкурентно предимство на България пред страните от третия свят, които нямат подобни търговски споразумения, а са силни във винопроизводството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети