Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С 1000 екипa – образователното министерство върнало 30 000 ромски деца в училище

Общество

С 1000 екипa – образователното министерство върнало 30 000 ромски деца в училище

С 1000 екипa – образователното министерство върнало 30 000 ромски деца в училище - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Вълчев: Интеграцията е социално-културен, а не социално-икономически въпрос

11 хиляди души, разпределени в 1000 екипа, са работили по връщане на ромските деца в училище. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на петъчния парламентарен контрол. Той обвини БСП, че „лековато омаловажават работата на тези хора“.

По-рано председателката на Столетницата Корнелия Нинова предложи да се преосмисли политиката на делегираните бюджети в училищата, да се спрат всички социални помощи за семейства, в които децата не ходят на училище до 16-годишна възраст и да се направят промени в Наказателния кодекс. Целта – деца да не раждат деца.

„БСП критикуват механизма, но не чух доводи. По него работиха 11 000 души в 1000 екипа. Аз не бих омаловажил лековато работата на толкова хора. Когато институциите работят заедно има ефект. Над 30 000 деца са допълнително записани в образователната система“, припомни министър Вълчев. За него този проблем може да бъде преодолян с постоянни и координирани действия на службите.

По повод предложенията на БСП, министърът подчерта, че не са нещо ново.

„Това е много смешно, защото семейните помощи са обвързани с посещение в училище. Много трудно се обвързват едни права с други, но точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на деца във втори, трети и четвърти клас. Те не разбират, че въпросът не е социално-икономически, а социално-културен. Заложили сме на учителите, защото учителят е този, който ежедневно полага усилия“, скастри социалистите министърът.

Относно делегираните бюджети Вълчев е категоричен, че самите училища искат да се прилага този механизъм.

„Разбрах, че с „Визия за България“ предлагат да отпаднат делегираните бюджети. Аз проверих и видях, че такова нещо там не се предлага. Предлагат намаление на заплатите на учителите“, обяви Вълчев.

Според министъра на образованието ГЕРБ ще увеличи с 25% средната учителска заплата, докато в програмата си БСП предлагат учителските заплати да се изравнят със средните за страната – или 25% по-малко на учителите.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети