Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сачева: Двама души с умствена изостаналост от дома в Куделин са обявени за общодържавно издирване

Общество

Сачева: Двама души с умствена изостаналост от дома в Куделин са обявени за общодържавно издирване

Снимка:

Санитари се грижили за животни вместо за болните

Двама души с умствена изостаналост, които би трябвало да са настанени в дома в село Куделин, са били обявени за общонационално издирване, коментира на парламентарен контрол във връзка със затварянето на социалното заведение министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„В дома Куделин са записани 105 потребители, но при проверката станало ясно, че реално там са 88 души. Двама души са обявени за общонационално издирване, служителите не знаят къде са други 8. Имало и шестима потребители, които живеели на други места или при семействата си, но си плащали такси“, обясни Сачева. По повод питане на депутати от БСП тя уточни, че този дом трябва да бъде закрит до края на 2021 г. Причината е проверка на Агенцията за качество на социални услуги, която е потвърдила критиките от доклада на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. В него бе посочено, че в домове и психиатрии има нечовешко отношение, хора са бити и връзвани с вериги, а също така липсвал и достатъчно персонал.

„Получени са сигнали, че имало санитари, които се водели на работа, но в същото време отглеждат животни и не се грижат за потребителите. Освен това се плащало на лица, които не работят там. Личните средства на потребителите пък не се използвали от тях“, изреди констатираните нарушения министър Сачева.

Сред другите причини за закриването на дома са лоша материалната база, неглижиране на проблемите на хората, като е установено и психическо насилие върху тях. Докладът с констатациите е предоставен на Върховната административна прокуратура.  

 


Коментари (1)

Бе, то не е за смях, ама единият може би е ДНК-двойник на Коци Копейкин, а другият - астрален крипто-близнак на Прехидролчо Анатемата.
18.12.2020 16:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още