Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. САЩ водят разговори със София и Скопие за бързо разрешаване на споровете

Общество

САЩ водят разговори със София и Скопие за бързо разрешаване на споровете

САЩ водят разговори със София и Скопие за бързо разрешаване на споровете - Tribune.bg

Съединените щати водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Това съобщиха от Държавният департамент пред журналисти.

Преди седмица държавният секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор посочиха, че процесът присъединяване на  Северна Македония и Албания в ЕС се ускорява.

В отговор на журналистически въпрос  да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че продължават с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове.

„Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори“, каза Прайс.

Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

„Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион“, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка.

„Двете страни изпълниха основните задачи и вярваме, че е време да продължат заедно напред в следващата фаза на дългия и пълен с предизвикателства процес на присъединяване“, добави Прайс.

„Историческото Преспанско споразумение показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения, и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове.“, допълни още той.

Припомняме, че преспанското споразумение беше подписано през 2018 г. от Атина и Скопие. С него се сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.

От своя страна в сряда президентът Румен Радев подчерта, че върху страната ни се оказва силен натиск да вдигне ветото пред еврочленството на Скопие и изрази недоумение, че това се прави по отношение на държава-членка, а и спрямо кандидатката Северна Македония.

Радев за Скопие: Използват се всякакви методи за натиск върху България

Представители на управляващата коалиция и най-вече „Продължаваме промяната“ повтарят, че България няма намерение да вдига ветото преди да се изпълнява записаното в договора ни със Северна Македония, но външният министър Теодора Генчовска разкри, че кабинета на Кирил Петков води собствена външна политика по темата РСМ, различна от тази на МВнР.  

На закрито заседание: Генчовска признала, че България води двойна външна политика


Топ новини

виж още