Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Състоянието на 3-годишното дете се влошило критично 4 часа след приемането му в болница

Общество

Състоянието на 3-годишното дете се влошило критично 4 часа след приемането му в болница

Състоянието на 3-годишното дете се влошило критично 4 часа след приемането му в болница - Tribune.bg
Снимка:

Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано, заяви доц. Мангъров

„Твърди се, че детето е било в тежко състояние и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият анализ показва 98% насищане с кислород на тъканите му. Това показва, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония. Да, състоянието му се влошава и това никой не го оспорва. Но това става четири час след приемането му.“ Това каза пред bTV mроф. Иван Литвиненко, който е член на лекарската комисия, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в София.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов шефовете на трите болници, през които са преминали родителите с детето, бяха временно отстранени до приключване на проверката по случая.

„Абсолютно единодушно всички членове на комисията стихнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас. Разбирам мъката на родителите, през техните очи сигурно случаят изглежда по-различно. Но и лекарят е човек и ние преживяваме всеки такъв казус”, заяви проф. Литвиненко.

Той бе категоричен, че не е имало дълго убеждаване детето да бъде хоспитализирано, а въпросът е бил къде да бъде настанено.

„До настаняването му на легло то е имало вече проведени изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали въобще съществува. Първата снимка не показва възпалителни изменения в белия дроб”, обясни проф. Литвиненко.

Доц. Атанас Мангъров участва в изготвянето на проверката по трагедията със смъртта детето. Той обясни какво е било състоянието на момченцето при прегледа в болница „Лозенец” около 10:30 ч. сутринта. То е било в „задоволително общо състояние и активен по време на прегледа”, според лекарската документация.

Той също заяви, че има пневмонии, които се развиват толкова бързо, и всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни дела.

„Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано. В педиатричната болница се чака, защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване. Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия край на София, значи не е било чак толкова спешно”, заяви доц. Мангъров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети