Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шопов: Абсурдно е твърдението, че заради една сграда ще успееш да промениш цял закон

Общество

Шопов: Абсурдно е твърдението, че заради една сграда ще успееш да промениш цял закон

Шопов: Абсурдно е твърдението, че заради една сграда ще успееш да промениш цял закон - Tribune.bg
Снимка:

Притеснени сме, че политическото напрежение се пренася върху един от работещите сектори, каза той

„Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон”. Това пред bTV Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членува и фирма „Артекс“. Той коментира законовите промени, позволяващи на строителната компания да завърши своя сграда в София.

Шопов посочи, че са искали промяната да важи за всички обекти. „Едно строително разрешение важи 5 години, но заради кризата много строителни разрешения не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1-2 г. отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото, да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория. Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно”, изтъкна Шопов. По думите му поправката се е направила заради инфраструктурните общински обекти, на които заради забавяне на финансирането са им изтекли строителните разрешителни.

Неговото лично усещане и становище като гражданин е, че поправката в закона не е направена с политическа протекция.

Той призна, че за цени от 600-700 евро на квадрат в столичния квартал „Изток” е чувал последно преди повече от 10 години. Шопов допълни, че цените там са доста по-високи, но уточни, че когато се говори за цена на жилище, трябва да се има предвид, че тя зависи и от това кога се дават парите.

„Хората купуват „на зелено” от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение. Голяма част от цената е функция на това кога се дадат парите. Ако отидете при финансова институция и тя ви даде парите в самото начало без обезпечение, цената е една. Когато се дават разсрочено или накрая, цената е съвсем друга”, разясни той.

Шопов отбеляза също, че в ценообразуването огромната тежест се пада на терена, като в луксозен търсен район стойността на терена може да стигне до 65%. В отговор на въпрос той заяви, че като собственик на строителна фирма към него не е имало политически натиск.

„Притеснени сме, че политически проблем и напрежение се пренася върху един от работещите сектори на нашата икономика”, коментира Шопов. Да продаваш на политици, се оказва проблем в нашето общество, допълни той. Според него проблемът е главно предизборен. „Зависим от нормативната база, която до голяма степен зависи пък от политиците”, коментира още той.

„Не смятам, че с есемес може да се постигне нещо”, каза Шопов по повод записа от среща с протестиращи с главния архитект на София Здравко Здравков.

Той отбеляза, че при него не са идвали политици, за да търсят имоти. Разказа обаче за случай с известна певица. „Известна българска певица прояви интерес към кооперация, която завършихме на „Оборище” и „Буная”, аз бях готов да направя голяма отстъпка от цената с оглед на това, че щеше да повиши търсенето в района. За добро или за лошо, когато известна личност живее в дадена кооперация, гражданите също искат да си купят там апартамент. Сделка не се случи по една или друга причина”, обясни Шопов.

„Нямал съм драстични случаи в разлика с цените, имал съм до 15% разлика. В този случай клиентът имаше възможност да финансира 80% от покупката на апартамента си още на фаза изкоп, което пък мен ме улесни като финансова схема на целия обект”, заяви той.  


Коментари (1)

Колето Стига глупости! Стига с тоя апартаментгейт или какъв е там! Време е платената журналистика да се изтръгне и да спрат да се пишат драматични новини и прочие! Никой от ГЕРБ не е виновен, нито фирмата е виновна, това са абсурдни неща
27.03.2019 06:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още