Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Синдикатите на МВР: Рашков излъга за материалното оборудване и заплатите на служителите

Общество

Синдикатите на МВР: Рашков излъга за материалното оборудване и заплатите на служителите

Синдикатите на МВР: Рашков излъга за материалното оборудване и заплатите на служителите - Tribune.bg
Снимка:

Вътрешният министър Бойко Рашков е излъгал по време на ресорната комисия относно оборудването и възнагражденията на служителите в МВР. От СФС недоумяват каква е целта на подобно разпространение на неистини, но уточняват, че винаги ще изобличават спекулациите не само на министрите на вътрешните работи, но и на директорите на някои от специализираните дирекции в Министерството.

Ето и цялото съобщение на СФС МВР

При проведен блиц контрол в ресорната комисия на Народното събрание, Министърът на вътрешните работи представи факти, които не отговарят на истината. За пореден път членовете на СФСМВР и българските граждани бяха подведени относно материалното оборудване, възнагражденията на работещите в МВР и участието на СФСМВР в така наречената, от Министъра на вътрешните работи, реформа. 

СФСМВР не разбира каква е целта на подобно разпространение на неистини, но винаги е изобличавала спекулациите не само на министрите на вътрешните работи, но и на директорите на някои от специализираните дирекции в Министерството.

В тази връзка СФСМВР настоява да бъдат оповестени от Министър Рашков следните данни:

 - Къде и кои полицейски инспектори са получили нови лаптопи по проект за технологично обновление на МВР?

- Кои областни или главни дирекции са оборудвали разследващите си полицаи с нови компютри? Напомняме, че според господин Рашков, този процес важи за всички колеги от разследването и е завършен изцяло.

- Кой е документът, с който МВР предлага увеличение на основните трудови възнаграждения във ведомството?

- На кое заседание на Съвета за социално партньорство, друга официална или неформална среща със Синдикалните организации, представители на МВР са предложили актуализация в бюджета на Министерството, поискали са мнение на синдикални организации или са поискали да получат становища от тях по темата?

- Какво е основанието за командироването на висши служители от професионалното ръководство на МВР по границата ни с Република Турция в почивни и празнични дни? Това генерира извънреден труд и съответно разходи за ведомството и противоречи на едно от твърденията на господин Рашков за липсата на  засилен миграционен натиск.

Във връзка с публични изказвания на Вицепремиера и Министър на финансите –Асен Василев, в които се твърди, че в МВР се провежда реформа, която скоро ще приключи, СФСМВР настоява да бъдат предоставени факти и документи за:

• Началото на тази реформа.

• Целите, които си е поставила.

• Рамките на реформата, заинтересованите страни, с които е обсъдена (представители на политически партии, синдикални организации и представители на гражданското общество), кога и къде е проведено това обсъждане. СФСМВР иска да и бъдат предоставени стенограма и/или протокол от това събитие.  

• На какво ниво на държавно управление е получено одобрение за тази реформа.

• Какви са финансовите, икономическите и обществените резултати, които се очакват от нея и в какъв срок. 

• С какво тази реформа, повишава нивото на сигурност на гражданите.

• С какво тази реформа помага за мотивацията на служителите в МВР.

• Защо и докога реформата в съдебната система, ще се разглежда отделно от реформата в МВР, след като двете системи са неразривно свързани в борбата с престъпността в Република България.

Не на последно място е важно да се заяви, че подходът, инструментите и методите, които се използват за провеждане на „реформата Рашков“ са идентични с тези на всички негови предшественици. Заявените намерения за консултиране и съвместно реформиране се оказаха поредният прах, хвърлен в очите на служителите в МВР и българските граждани.


Топ новини

виж още
Актуална тема