Сирене и кашкавал поскъпват с повече от 50% за година
На борсите на едро цените на сиренето и кашкавалът са се увеличили с 40-50% за една година, установява проверка на „Нова ТВ“. На щандовете по магазините, където пазарува крайният потребител, ръстът е още по-плашещ.
В търговската мрежа вече има кашкавал за над 35 лева килограма, а цените на сиренето достигат 25 лв. Има разбира се и по-евтини предложения.
От бранша обясняват, че разходите са изхранване на животните и за преработка на млякото са скочили поне двойно. Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, потвърждават и от комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро.
„Млечните продукти е групата с най-голям ръст. При кашкавала е около 47 % ръстът на годишна база, при сиренето е 57 % спрямо същия период на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – около 40 %”, обяснява Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.
Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във врачанския Балкан върви нагоре през последната година. От изхранването на животните до транспортирането на суровината до мандрите.
„Първо - за да има мляко – трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха: горивата два пъти, а торовете – между 4 и 7 пъти. От тук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум 100 %”, разказва Зоров.
„На ниво ферма: основният разход, който е около 60 % от всички разходи, е разходът за фуражи и изхранването на животните. Те от 2020 г. непрекъснато си повишават цените и продължават да растат”, коментира и Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи в селското стопанство.
Все по-скъпа става и преработката на млякото, изчисляват от бранша.
„Производствените разходи на едно предприятие са се увеличили с около 100 %”, пресмята Зоров. Затова и ръстът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, към пазара – бил неизбежен. Но с много по-малък размер от този при разходите, изчислява преработвателят.
„При 1.20 лв. цена на сурово мляко – не може да излезе кашкавал от производител – под 18 лв. Няма как да се случи – за да може този производител да си покрие разходи – дори без печалба! Ако е имитиращ продукт – може да бъде по-евтин, обаче кашкавал, произведен от българско мляко, направен както трябва, производител не може да го произведе под 18 лв./ кг.”, категоричен е и собственикът на мандра Никодим Войнов.
В мандрата също вече усещат недостига на суровина за преработка. Затова и Никодим Войнов не изключва българските млечни продукти сериозно да намалеят на щанда. Което още повече ще вдигне цените им.
Ръстът на разходите във фермите и в мандрите бързо се пренася по веригата. От миналия до този ноември на едро килограм кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 – до 11.41лв, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74лв, показват разчетите на комисията по стоковите борси и тържищата.
От комисията, която следи пазара на едро, са далеч по оптимистични и прогнозират нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда до края на годината.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/sirene-i-kashkaval-poskapvat-s-poveche-ot-50-za-godina/