Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След множество заплахи – някой повредил умишлено колата на проф. Витанов?

Общество

След множество заплахи – някой повредил умишлено колата на проф. Витанов?

Проф. Николай Витанов е бил обект на заплахи и дори колата му е била повредена, съобщава той пред „24 часа“.

Има мейли, има и други неща. Ако отворите интервютата ми, които са достъпни в мрежата, ще видите под тях многобройни заплахи за саморазправа. Дори през ноември миналата година стана нещо, което досега не съм коментирал. Имаше директно посегателство срещу мен. Бяха направили нещо по колата ми. За щастие го забелязах и това ме спаси. Ходил съм в казармата и винаги си преглеждам колата, преди да тръгна на път. Повредата беше наистина сериозна. Но не съм човек, който ще седне да се оплаква и да опищи медиите за нещо такова“,твърди той.

Според думите му мейли със заплахи за физическа разправа идвали от криптирани сървъри, от които не може да се проследи кой ги е изпратил.

Вероятно е свързано с това, че дразня някои хора с числата и анализите, които правя. Числата не лъжат и както виждате прогнозите, които правя, се случват. Предполагам, че става въпрос за хора, които не харесват това, с което се занимавам. Примерно човек не иска да носи маска, не иска да спазва мерки, не иска да си слага ваксина. Присъединява се към антиваксърски и антиковид теории и изведнъж идва някой и му казва - „Идва нова вълна, болните ще се вдигнат, пазете се!“. И на него това му е неприятно. Това е против разбиранията му и той се дразни“, дава пример ученият, който е физик и математик към Института по механика на БАН.

Една четвърт от българския народ не иска и да чуе, че този вирус може по някакъв начин да му развали живота, че трябва да се ваксинира, въобще, че има такова нещо. Повечето спират дотам. Но има един малък процент, който се фиксира и започва да пише по форумите. От тях друга малка част се радикализират и започват да пишат мейли. И накрая една съвсем мъничка част от тях се радикализират крайно и започват да действат“, казва той.

Въпреки станалото не сезирал никого.

Който иска да се сезира, да се сезира, каквото има, съм го казал. Достатъчно е да се погледнат коментарите под интервютата ми, които излизат в мрежата. Под последното, което бях дал онзи ден, има седем заплахи за физическа разправа и три заплахи за убийство. „Няма ли кой да го убие тоя?!“, „Докога тая гнида ще ходи по земята?!“, „Дайте да се съберем да идем да го пребием!“. Такива неща пишат. Но какво да се занимавам с тях?“, пита Витанов.

Той подчертава, че все пак заплахите срещу него са много по-малко от тези към проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, проф. Венцислав Мутафчиев и проф. Асен Балтов.

Той генералът даже се беше оплакал един път и го намериха човека кой е. Кунчев, горкият, той сигурно е рекордьор. Питайте го да ви покаже какво получава на мейла си. При мен ако са няколко заплахите, при него са няколкостотин. И всичко това заради заразата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема