Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След поредната среща: Македонците оспориха и общите корени на българската и македонската азбука

Общество

След поредната среща: Македонците оспориха и общите корени на българската и македонската азбука

Снимка:

Поредната среща на мултидисциплинарната комисия между Република Северна Македония и България, която трябва да изясни и постигне съгласие по общата ни история, постави още една червена линия. Южните ни съседи оспориха общите корени на българската и македонската азбука, стана ясно от изказване на съпредседателя от българска страна проф. Ангел Димитров след 16-тата среща на комисията.

„Срещата като че ли започна под сянката на това, което се случи в Република Северна Македония на 8 декември. Тогава чухме от най-висшите политически представители там, че Св. Климент е създал македонската книжовност, писменост и духовност", разказа той пред журналисти.

Димитров припомни, че при една от срещите на комисията през 2018 г. се е приело съвместно честване на братята Кирил и Методий, цар Самуил и др., заедно с текстове, които признават общия произход на азбуките ни, но въпреки това на осми декември се заговорило по традиционния начин за интерпретацията на общата история в РСМ.

Това се случва точно сега, когато времето е решително за плановете на РСМ да тръгне по европейския път. „Това не е един добър жест в двустранното общуване", коментира Димитров.

Като безплодно и без резултати определи проф. Ангел Димитров 16-ото заседание на комисията. Резултатите са нулеви, каза той в изявление в МВнР след края на двудневното заседание на комисията, организирано чрез видеоконферентна връзка. Няма резултати, единственото, което беше завършено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. темите, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо отделение в РСМ, посочи Димитров.

„Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като гледам с каква лекота нашите македонски историци от Скопие защитават незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно опасение, че малко трудно ще върви работата през следващата година", допълни проф. Димитров на брифинг в Министерство на външните работи.

„Когато не желаеш да приемеш една основна формулировка от самия договор, т.е. че има обща история, това означава, че ти имаш съмнение въобще от приложението на договора за приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров в отговор на въпрос.

Съвместната комисия е договорила 17-ата й среща да бъде идния февруари, като през следващата година са предвидени общо пет срещи.  


Топ новини

виж още

Актуална тема