Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Случай на морбили в София – жена е настанена в Инфекциозна болница

Общество

Случай на морбили в София – жена е настанена в Инфекциозна болница

Снимка:

Експерти настояват за мерки срещу хората, отказващи се от ваксини: Така се рискува здравето и на останалите!

Доказан случай за морбили в София. 37-годишна жена е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция.

„Държавата трябва да предприеме строги мерки срещу фалшиви или липсващи ваксини. Така се рискува здравето и на останалите. Ваксината е жива, заради което носи определени рискове, но именно заради това първата ваксина се поставя на 13-месечна възраст“, обясни той.

Проф. Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации, изтъкна д-р Кантарджиев. Имунизациите срещу морбили са две – на 13-месечна възраст и на 13-годишна.

„Проверка дали сме имунизирани може да се направи с проверка за наличие на антитела“, изтъкна д-р Кантарджиев.

Три са починалите деца от морбили в съседна Македония.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив