Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Служебният кабинет го раздава ларж с ваксините: Продаваме „Модерна“ на Норвегия, подаряваме „Пфайзер“ на Северна Македония

Общество

Служебният кабинет го раздава ларж с ваксините: Продаваме „Модерна“ на Норвегия, подаряваме „Пфайзер“ на Северна Македония

Служебният кабинет го раздава ларж с ваксините: Продаваме Модерна на Норвегия, подаряваме Пфайзер на Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Страната ще направи и дарение от „АстраЗенека“ на Бангладеш

България, от позицията си на държавата с най-малък брой ваксинирани в целия ЕС, прие в сряда три нови решения за разчистване на ненужни ваксини. Служебният кабинет предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумение за препродажба на ваксини от и между Република България и Кралство Норвегия относно препродажба на дози ваксини на Moderna Switzerland GMBH срещу COVID-19.

Споразумението предвижда препродажба на 100 000 дози от ваксината Spikevax. В горепосоченото споразумение е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия, гласи решението.

Преди броени дни Европейският съюз обяви, че е постигнал заветна цел – да ваксинира 70% от пълнолетното си население. Докато развитите страни обаче имат голям процент ваксинирани и се предполага, че имат образуван колективен имунитет, то страната ни е да дъното на класацията с едва 20% ваксинационно покритие. За сметка на това България оглави класацията по смъртност в ЕС.

България стана първа по смъртност в ЕС, смъртните случаи са се удвоили за седмица

Юлиан Попов: Четвъртата вълна е, поне за сега, под значителен контрол. Не и у нас

Междувременно МС прие и две решения НС да разреши даряване на ваксини. С едното 51 480 дози от ваксина срещу COVID-19, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech ще отидат в съседна Северна Македония, а 270 000 дози, произведени от АстраЗенека, ще заминат за Бангладеш.

Според твърдение на депутати от ГЕРБ България държи в хладилници в РЗИ-тата ваксини с изтекъл срок на годност, за да не се налага на служебното правителство да обявява официално, че са били унищожени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати