Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София през вековете: Първата софийска девическа гимназия

Общество

София през вековете: Първата софийска девическа гимназия

София през вековете: Първата софийска девическа гимназия - Tribune.bg
Софийска девическа гимназия, 1897 г.

На 18 ноември 1879 г. е открита Първата софийска девическа гимназия

Точно преди 140 години е основана една емблематична гимназия, започнала своя път като Първата Софийска девическа гимназия, днес позната ни като 7-мо средно училище „Свети Седмочисленици“. По този повод ви предлагаме накратко да ви разкажем нейната интересна история, отразяваща в себе си множество епохи, събития и спомени.

Годината е 1879, България е току-що освободена, но това не пречи на културното и просветно развие на страната ни. На 18 ноември с указа на тогавашния министър на просвещението Марин Дринов Първата девическа гимназия отваря своите врати в столицата.

Първата сграда, която е избрана за помещаването на училището била къщата на Осман Нури паша. По-късно поради нарасналите отговорности на гимназията се наложило нейното преместването в нова сграда. Това била къщата на Пинкас Таджер на улиците "Алабин" и "Леге". Следват и други местения: в началото на 1888г. на ул. "Алабин", а по-късно в сградата на телефонната централа.

През 1894/1895г. гимназията вече обучава много ученици и се отварят два нови клона, а през 1902/1903г. се обособяват и две самостоятелни гимназии - Софийско девическо педагогическо училище и Втора софийска девическа гимназия.

Основите на настоящата сграда на ул. "Цар Иван Шишман" са положени на 24 април 1924 г. Проектирана от Мара Захариева, сама възпитаничка на гимназията и една от първите жени архитекти в страната, тя успява да събере в себе си много от европейските архитектурни образци на епохата.

Сред учителите в гимназията са имена като Панайот Пипков, Иржи Прошек, Николай Павлович, Мара Белчева, Екатерина Каравелова и Елисавета Консолова-Вазова. Сред възпитаниците ѝ пък са една голяма част от българските интелектуалци и артисти като Яна Язова, Стоянка Мутафова, Блага Димитрова, Елисавета Багряна, Вера Мутафчиева, Христина Морфова, Татяна Лазова и др.

Снимка на Елисавета Багряна със съученици от І-ва Софийска девическа гимназия. Източник: ДА „Архиви“Снимка на Елисавета Багряна със съученици от І-ва Софийска девическа гимназия. Източник: ДА „Архиви“

През годините училището е предалагало най-доброто класическо образование у нас, като е разполагало със собствен оркестър, кръжоци по рисуване, танци и театрален състав. Ученичките му имали и униформа – черна пресирана пола и блуза с бяла якичка.

Днес гимназията отдавна не е само девическа, носи друго име, понесла е множество промени, но въпреки това е устояла на времето. Оставайки и до сега сред най-добрите училища в столицата, тя още носи духа на миналото, на просвещението, но съчетавайки го с модерното образование.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати