Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Строител на „Струма“: Участъкът е в добро състояние, пътят не е причина за трагедията

Общество

Строител на „Струма“: Участъкът е в добро състояние, пътят не е причина за трагедията

Снимка:

Участъкът на магистрала „Струма“ е завършен през 2007 г. с Акт 15, в същата година беше пуснат в експлоатация и пътят Чирпан - Стара Загора. Този път продължава да работи много добре. Единият проблем, който преодоляхме при строителството на участъка, е по отношение на материалите, влагани в конструкцията на пътя. За износващия пласт закупихме материал, който беше 3 пъти по-скъп, отколкото нормалните кариери ни предлагаха. Само с една цел - да покажем, тъй като за нас това беше първата магистрала, че ще бъде с много добро качество. Направихме полагането без фуга. Всичко това даде своите резултати. Съгласно нормативните изисквания, това са вече 15 години, технически се налагат да се направят допълнителни напластявания, за да се осигури много дълга експлоатация. Съгласно строителните норми пътят е изпълнен на високо ниво".

Това заяви за Би Ти Ви бившият изпълнителен директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев, който е и участник в строителството на магистрала „Струма“.

И обяви, че проблемната мантинела е била допустима съгласно тогавашните нормативи. „Там катастрофа заради мантинелата не е имало. От 2 години има съвсем други изисквания. За мен мястото за почивка не е най-добре избрано“, категоричен беше инженерът.

„Не пътят е причина за катастрофата. Ако има някакви пропуски, то те са в експлоатационното състояние.“, изрази убедеността си той.  


Топ новини

виж още

Актуална тема