Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Танкер „Бадр“ е отново в пристанище Бургас

Общество

Танкер „Бадр“ е отново в пристанище Бургас

Танкер Бадр е отново в пристанище Бургас - Tribune.bg
Снимка:

Не са констатирани нарушения при смяната на екипажа, съобщават от Гранична полиция

Танкер „Бадр“ е върнат в пристанище Бургас. Това съобщи директорът на Морска администрация Кап. Живко Петров. Той лично е издал заповед за връщането на танкера в Бургаския залив, защото плавателният съд е стоял вече 15 дни в открито море. По думите му е имало опасност да бъдат замърсени териториалните ни води.

На корабa е бил разрешен еднократен курс до Турция за ремонт. Затова и той отплава, но не заминава за Турция, а е останал в морето. Заедно с гранична полиция заповедта за връщане е връчена на капитана на танкера. Така тази сутрин той се е върнал в наши териториални води.

По данни на Морската администрация корабът е под панамски флаг и е собственост на компанията „Булгаргеомин“. А екипажът е украински, качен от новите собственици. 

Пристанището за ремонт, където е трябвало да отиде танкерът,  е било Тузла в Турция, което е на около 6 часа разстояние. А целта е била след ремонта корабът да получи сертификати за нормална експлоатация. Докато не му бъдат обновени документите, корабът няма да напусне нашето пристанище, обяви още кап. Живко Петров. 

„Проверката е приключила. Не са констатирани нарушения. Няма използване на физическа сила. Гарантирам, че всички процедури по смяна на екипажа са спазени, всички документи за извършването на тази дейност са били депозирани от корабния агент на 21“, заяви от своя страна директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.

Танкерът беше задържан на пристанище Бургас миналата година. "Булгаргеомин" претендира за обезпечение на дълг на либийската държава за 9.25 милиона долара. Твърдението на българската фирма е, че парите трябва да се платят от търговското дружество, което оперира танкера, защото то е собственост на Либийската държава. "Булгаргеомин" твърди, че дългът е бил обезпечен с ипотека върху танкера.

Така на 21 декември флагът на танкерът е свален, екипажът е сменен и във владение влиза новият собственик. Либийската страна обаче ни обвини в пиратство.

В края на миналата година началникът на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е разпоредил да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг или собственост на българска компания, който влезе в либийски териториални води.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати