Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тържества по случай 134 години Съединена България (СНИМКИ)

Общество

Тържества по случай 134 години Съединена България (СНИМКИ)

В деня, в който честваме 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Пловдив е център на тържествата, предава БГНЕС.

Честването започна от катедралния храм „Света Богородица”, където камбанен звън предизвести за националния празник. Митрополит Николай и свещеници от пловдивската епархия отслужиха тържествен молебен.

Празничният ден в столицата на Съединението ще продължи с възстановка на събитията от 19 часа, а кулминацията ще бъде от 20:30 часа с тържествена заря – проверка, на която се очаква да присъства и президентът Румен Радев.

6-ти септември е двоен празник за пловдивчани, на него се отбелязва и денят на града.

В София датата беше отбелязана на церемония в Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

„6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние. Днес може би е трудно да си представим шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя отбеляза, че Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници.

„То е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал след дългите векове на гнет“, подчерта тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети