Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Теменужка Петкова увери: Ще се връщат надвзетите пари за парно

Общество

Теменужка Петкова увери: Ще се връщат надвзетите пари за парно

Снимка:

Очаква се това да се случи след около месец

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новата цена на топлинната енергия до 30 дни. От КЕВР са обявили, че срокът ще бъде съкратен значително. Това съобщи пред Нова ТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Нашето желание е до края на май или началото на юни процесът по връщане на сумите да бъде финализиран. „Булгаргаз” да е превел сумите на съответните топлофикационни и газоразпределителни дружества, да е възстановил парите на българския бизнес, за да приключим максимално бързо целия този процес”, увери тя.

Министърът обясни и на какво се дължат по-високите сметки за топлинна енергия през март. „До края на месеца действаха старите цени за природния газ. Беше приет специален закон, който е в сила от миналата седмица. Към настоящия момент КЕВР прави преизчисление на цените от август 2019 до 31 март 2020 г. На база тези нови ценови решения, с които регулаторът ще излезе, ще се направи преизчисление и ще се определи новата цена. Всеки потребител ще получи разликата между старата и новата цена до 31 март, включително”, допълни тя.

„Никой обаче не трябва да смята, че от сметката за топлинна енергия ще бъдат приспаднати 40%. Това, което ще се получи, ще бъде на база на изчисленията, които топлинните счетоводители и топлофикационните дружества ще направят”, посочи още министърът.

Регулаторът е независим, а цената на тока не е политическо решение.

„Решението се взима от регулаторния орган, който работи по специални правила и изисквания, съобразени с тези на европейските регулатори. Не може да има никакво вмешателство на изпълнителната власт”, посочи тя по повод искането на ЧЕЗ за увеличение на нощната тарифа със 70%.

Енергийният министър коментира позицията на ЕРП-то, че предложените от дружеството цени за увеличение на нощната тарифа са изготвени в съответствие с действащата нормативна уредба и регулаторните принципи.

„Именно тук е мястото на регулатора, който на база своите законови компетентности и възможности, ще направи анализ, за да установи дали това, което дружеството е посочило в своето заявление, е реално и обективно. КЕВР е този, който ще вземе финалното решение”, заяви тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още