Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Тристранката с нов дизайн на мярката 60/40

Общество

Тристранката с нов дизайн на мярката 60/40

Снимка:

Националният съвет за тристранно сътрудничество в първото си заседание реши да направи актуализация на и промени в постановление 151. Според социалния министър Гълъб Донев това е необходимо с оглед прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки. Той подчерта, че се предвижда оптимизиране на мярката 60/40, която беше създадена от предходното правителство именно с цел да се запазят работните места, което бе положително отчетено.

От КНСБ поискаха освен повече разяснение върху предвижданите промени в постановлението, така и да се даде повече яснота за „матрата“ преизчисляване на пенсии.

В тристранния съвет участие вземат освен социалният министър, но и финансовият Асен Василев и на икономиката Кирил Петков.

В края на срещата Гълъб Донев обяви, че е направен малък редизайн на мярката 60/40, която ще влезе в сила от 1 юли. По думите на служебния социален министър при спад на оборота от 30 процента, участието на държавата ще бъде 50 процента за облекчаване осигурителния доход на работниците, а останалото ще се поема от работодателя.

При 40 процента спад ще се запази помощта на държавата, както при досегашната мярка 60/40.  

Всички освен КТ Подкрепа са дали своето съгласие, като само те са имали резерви при подписването.  

От КНСБ обявиха, че работят по нов дизайн за подкрепа, опростен и по-всеобхватен, който да работи до края на годината. Те не са се отказали, но са подкрепили подобренията, съобразявайки се с обективни обстоятелства.

По отношение на прокламирането, че ще бъдат актуализирани пенсиите, от правителството са обещали, че темата ще бъде дискутирана, преда се финализира всичко. От КТ Подкрепа заявиха, че не са дали своето пълно съгласие, защото са изключени мини Марица Изток. 

От КТ Подкрепа обявиха, че се готви съкращение на над 2 хиляди души, защото не могат да се намерят 20 милиона, за да бъдат спасени работните места. Ваня Григорова допълни, че рискуваме зимата да останем без парно. „Хубаво е да мислим поне с няколко месеца напред“, допълни още тя.

Служебният финансов министър Асен Василев обяви, че има отворени около 1,5 милиарда приходи и се планира да се запази същото ниво на дефицит, тези допълнителни пари ще бъде за ковид кризата, работодателите и пенсионерите.  Според него промените в мярката 60/40 е по-добра, защото ще помогне на тези, които са по-ударени от кризата.

По повод проверката на Румен Спецов, Василев обяви, че тя се прави от прокуратурата. Относно Рашков, Василев повтори, че ако има несъответствие в приходи и разходи, такава ще бъде извършена, но дали ще се направи не даде ясен отговор.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още