Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Близо 11 хиляди машини за вота, 18 000 заявления за гласуване в чужбина

Общество

ЦИК: Близо 11 хиляди машини за вота, 18 000 заявления за гласуване в чужбина

ЦИК: Близо 11 хиляди машини за вота, 18 000 заявления за гласуване в чужбина - Tribune.bg
Снимка:

„В законовия срок 22 август има регистрирани в Районните избирателни комисии два инициативни комитета за издигане на независими кандидати за участие в изборите. Единият е в 25 МИР София, а другият — във Варна.“,  заяви председателят на ЦИК Росица Матева на брифинг за подготовката и организацията за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Подадени са заявления и от Неправителствени организации, но документите им все още се преглеждат.

По думите ѝ броят машини, с които ще се гласува в страната и извън България е 10 993, но може да претърпи промяна.

Цветозар Томов коментира и темата с преброяването и евентуалната промяна на броя на електоралните места в някои райони.

„Официални резултати от преброяването не са обявени. Няма как това да бъде направено сега, но след обявяването на резултатите ще бъдат нанесени корекции, ако е необходимо. Те ще влязат в сила за следващи избори“, обясни той.

Той допълни, че над 18 хил. заявления са подадени до 14 часа днес от българи, които живеят в чужбина и са изявили писменото си желание да участват в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Томов отчете, че броят им е по-нисък отколкото е бил на последните три избора през миналата година.

„Подаването на заявление не е само, за да се открие секция,  а и да се направят предварителни списъци, които облекчават СИК и избирателите, защото ако не са включени, трябва да попълват декларации, че не са гласували и нямат намерение да гласуват на друго място, което създава излишна работа за проверка“, посочи Томов.

Говорителят на ЦИК посочи, че хората трябва да се обръщат към външно министерство за попълване с членове на изборни секции в чужбина, а не към ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати