Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Украинските студенти без такса за общежития, ток и храна се поемат от вузовете

Общество

Украинските студенти без такса за общежития, ток и храна се поемат от вузовете

Украинските студенти без такса за общежития, ток и храна се поемат от вузовете - Tribune.bg
Снимка:

Украинските студенти, които се обучават в български университети, ще бъдат освободени от такси за общежития, а токът и храната ще бъдат покривани от вузовете. Част от ръководствата на висшите училища вече са изразили готовността си да подпомогнат младежите в тази трудна за тях ситуация. От Националното представителство на студентските съвети в своя позиция призоваха университетите да предприемат набор от мерки, с които могат да подкрепят украинските си колеги.

Над 10 университета вече са изразили готовността си да освободят младежите от Украйна от такса за наем и да им отпуснат парична помощ в размер на 300 лв.

Сред тях са Софийският университет, Университет за национално и световно стопанство, Медицинските университети, Университета по хранителни технологии в Пловдив, сподели пред „Монитор“ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Той допълни, че към момента няма висше учебно заведение, което да е отказало да подкрепи украинските студенти. По данни на НПСС те са общо 1396 украински студенти, но не всички към момента се намират на територията на страната ни. Затова и част висшите учебните заведения ще търсят варианти, с които да ги изтеглят от Украйна в България. Такива стъпки вече е предприел Икономическият университет във Варна. В Селскостопанската академия също ще търсят механизми, с които допълнително да помогнат на колегите си от Украйна.

Сред първите, които обявиха готовността си за подкрепа, бе УНСС. Още в неделя от вуза съобщиха, че са настанили шестима украински учени, които са били в България по покана на университета да вземат участие в съвместно обучение на обучители. Поради невъзможност да се приберат в родината си те са настанени в едно от общежитията на университета и ще получат нужната подкрепа, включително финансова, докато обстановката позволя да заминат от България. Тогава ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров изрази готовността на академичното ръководство да настини и други бежанци от военния конфликт в Украйна, университетски преподаватели и студенти, като за целта Поделение „Студентски столове и общежития“ извършва преглед на наличните възможности.

Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спешно прие пакет от мерки за подпомагане на студентите и докторантите от Украйна по предложение на Общото събрание на Студентския съвет. Те включват освобождаване от наеми в студентските общежития и режийни разходи. Също така е предвидено удължаване на настанителния период, както и безплатна храна. Предвижда се и на официалната интернет страница на университета да бъде публикувана релевантна информация за евакуацията на български граждани, техните семейства и възможностите за украински граждани, търсещи убежище.

Украинските студенти, които се обучават в Университета по хранителни технологии в Пловдив, ще бъдат освободени от такси за общежитията до края на летния семестър. Освен това висшето училище може да предостави подслон на техни близки за периода на кризата, като осигури 30 места също в общежитията. Това стана ясно на среща, която ръководството на университета проведе със студентите от Украйна.

В УХТ се обучават 31 студенти в 4 специалности, като 7 от тях са дипломанти. По време на разговора 8 от тях се включиха онлайн от чужбина. Доц. Кремена Никовска, функционален декан по студентска и социална дейност, припомни, че те са освободени от семестриални такси. Според нея УХТ е в готовност да провежда подготовката на украинските си студенти онлайн при невъзможност да присъстват на занятия. Зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Христо Спасов обяви, че за студентите от Украйна ще бъдат осигурени допълнителни изпитни дати, а заверка ще им се дава при 50% присъствие на лекции и упражнения.

Академичният съвет на Медицински университет - София гласува наемите на украинските студенти, настанени в общежитията на МУ - София, да бъдат поети от Студентски съвет до края на настоящата учебна година. Предложението е на председателя на студентската организация. Освен това от вуза приканват всички свои студенти, преподаватели и административен персонал да се включат в събирането на хуманитарна и медицинска помощ чрез обявените в общественото пространство кампании на български институции, Българския червен кръст или по друг начин. Ректорът на МУ - София ще се срещне със студентите от Украйна, за да обсъдят техните проблеми и нужди във връзка с извънредната ситуация в понеделник.

„Във връзка с военните действия в Украйна, които доведоха до много жертви, бежанска вълна и тежка хуманитарна криза, ръководството на Медицински университет - София не може да остане безучастно. Мисията на нашия университет е не само да обучава специалисти, които да опазват човешкото здраве и живот, но и да утвърждава като висши ценности човечността и състраданието. Считаме, че е от изключителна важност в този момент да изразим дълбоката си съпричастност към всички пострадали от войната, както и да подкрепим с реални стъпки нашите украински студенти и техните семейства“, пишат от университета.

Освен в студентските общежития от образователното министерство са предложили украински граждани да бъдат настанявани и в ученически. Правят се проверки и за други от базите на МОН, които са подходящи за ползване в зимни условия. „Предоставили сме информация за нашите бази и възможността за настаняване на украински бежанци на Министерския съвет. Те ще решат кои са най-подходящи“, обясниха от МОН.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати