Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В борбата с коронавируса: Хидроксихлорин ще има в България около Великден

Общество

В борбата с коронавируса: Хидроксихлорин ще има в България около Великден

В борбата с коронавируса: Хидроксихлорин ще има в България около Великден - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се тогава да бъдат пуснати около 5 000 опаковки

Лекарството, помогнало срещу COVID-19, ще е в България по Великден. Лекарството хидроксихлорин, което дава добри резултати в лечението на заразени с коронавируса COVID-19, ще бъде налично у нас. То ще се предоставя само на болниците по заявка, съобщиха от фармабизнеса, цитирани от Канал 3.

Причината е, че медикаментът няма разрешително за употреба в България. Затова може да бъде отпускан само по условията на Наредба 10 на министъра на здравеопазването, според която лекарствените продукти без разрешително и регистрация в страната могат да бъдат предоставяни само на лечебни заведения за конкетни терапии.

Очаква се тогава да бъдат пуснати около 5 000 опаковки.

На по-късен етап ще започне и производството на друг медикамент – хлорохин, за който също има сведения за много добри резултати при лечението на COVID-19. Причината за по-късния старт е, че в момента в световен мащаб няма достатъчни количества лекарствени субстанции.

Двете лекарства могат да бъдат продавани в аптеките, след като получат регистрация у нас.

Към момента България е подписала договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин с Китай, Тайван и Индия. Все още не е ясно кога те ще пристигнат у нас, тъй като заявки за тях има почти всички страни в Европа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети