Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В два центъра в София ще се поставят COVID ваксини на деца: Пирогов и Окръжна

Общество

В два центъра в София ще се поставят COVID ваксини на деца: Пирогов и Окръжна

Снимка:

Дозата за децата е една трета от дозата за възрастните

Вероятно ще се определят два центъра в София за поставянето на ваксини на деца – в „Пирогов“ и в Окръжна болница. Това съобщи пред БТВ педиатърът от болница „Токуда“ д-р Веселина Кендерова.

„Ваксината, която е разрешена за възрастта от 5 до 12 години е на „Пфайзер“, дозата е една трета от тази на възрастните – те получават 30 микрограма, а децата ще получават 10 микрограма. Интервалът между двете дози ще бъде отново 21 дни“, обясни лекарят.

Тя отбеляза, че децата над 12 години, на които вече е поставена ваксина, се оплакват единствено от локална реакция на мястото на убождането, обикновено имат болка, но реагират много по-добре от възрастните.

„Децата, които са с анамнеза за алергични заболявания, трябва поне три дни преди имунизацията да са приемали противоалергичен медикамент, като подготовка – профилактично“, посъветва д-р Веселина Кендерова. 

По думите ѝ от проучванията до момента, от поставянето на ваксините при деца над 12 години, става ясно че ефективността за предпазването е 90%. „Индивидуалната полза не подлежи на съмнение.

От друга страна обаче са прави проучвания от ЕК по контрол на заболяванията и данните показват, че имунизирането на децата точно в тази възраст от 5 до 12 години би намалило репродуктивното число с 11% до 15%. Това ще има ефект върху разпространението на вируса и ще намали броя на хоспитализациите и на тежките случаи“, смята педиатърът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема