Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС поръчва над 180 млн. дози ваксина, адаптирана за Омикрон

Свят

ЕС поръчва над 180 млн. дози ваксина, адаптирана за Омикрон

ЕС поръчва над 180 млн. дози ваксина, адаптирана за Омикрон - Tribune.bg
Снимка:

Г-7 определи щама като най-сериозната заплаха за човешкото здраве

Европейският съюз направи поръчка за над 180 млн. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, адаптирана за варианта Омикрон. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ лидерите на Общността на 27-те са задействали клаузи в договорите, подписани с производителите на ваксини, които им позволяват да поискат разработването на адаптирана ваксина в рамките на 100 дни. Тя допълни, че регулаторният орган на ЕС за лекарствата работи за оценка на адаптираната ваксина.

Председателят на ЕК отбеляза още, че сега Европа може да произвежда 300 милиона дози ваксини всеки месец. С повече от един милиард дози, изпратени в останалата част на света, ЕС е най-големият износител на ваксини COVID-19, добави Фон дер Лайен.

Тя също така поиска от страните от ЕС да ускорят кампаниите си за ваксиниране след появата на варианта Омикрон.

Фон дер Лайен разясни и срока на валидност на COVID сертификатите, използвани при пътуване, които напоследък са предмет на дискусии в ЕС. Като повтори, че е препоръчително да се направи подсилваща ваксина шест месеца след пълното ваксиниране, тя заяви, че сертификатите ще бъдат валидни за още три месеца до поставянето на подсилващата ваксина.

 

На фона на разпространението на новия щам в света от Г7 обявиха, че Омикрон е най-сериозната заплаха за човешкото здраве.  Това беше съобщено на уебсайта на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство.

Страните членки призовават за по-тясно сътрудничество между държавите и обмен на наличните данни, за да се намери възможно най-бързо решение на проблема.

В съвместното изявление се призовава още и за равен достъп до ваксинация и диагностика на инфекцията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати