Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В пъти по-ниска активност в Турция на втория тур

Общество

В пъти по-ниска активност в Турция на втория тур

В пъти по-ниска активност в Турция на втория тур - Tribune.bg
Снимка:

Очаквано не се оправдават насажданите очаквания за масов вот в съседна Турция. При ниска избирателна активност протича вотът с страната – в пълен контраст с първия тур на президентския вот. 126 са секциите в страната, вниманието на всички този път е насочено към множеството наблюдатели – почти във всяка секция има представители на инициативен комитет, пише БНР.

Седмицата между двата тура мина под знака на дипломатически скандал между двете страни след изказване на вътрешния министър Бойко Рашков. Представители на щаба на единия от кандидатите разпространяваха и фалшиви новини, че Турция ще подкрепи другия. Три пъти по-малко се очаква обаче да са днес турците с български паспорти дали гласа си за президент на втория тур. Първите обобщени данни за брой гласували в Турция се очакват след 15 часа.

В двете секции в квартал Авджълар до 15 часа са гласували общо 300 души, значително по-малко в сравнение с предишния вот, като преди седмица техният брой беше около 400 само в една от тях – при това към 13.00 часа. В повечето секции в района на Истанбул са гласували по около 50-60 души до ранния следобед. Масово избирателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара през изминалата седмица.

По информация на „Хоризонт“ изселническите дружества в град Бурса налагат бойкот на вота – причината е напрежението между София и Анкара през последните седмици, протестите пред турското посолство и липсата на каквато и да е осъдителна реакция в България. Този път в Турция има наблюдатели – по един в секциите в региона на Истанбул.

Декларациите се подписват пред членовете на СИК, макар това да не се изисква според методическите указания на ЦИК, спазва се и дистанция от 2 метра между гласуващия на машина и члена на СИК, почти не се говори на турски в секциите.

„От президента на България очаквам да има разбирателство между всички националности, да няма проблеми и най-важното да няма гражданска война. Няма такава заплаха, но нали чуваме по националните телевизии най-различни слухове“, „Турското правителство се намесвало. Къде се намесва турското правителство за гласуването? Идваш, свободно, никой не те кара да гласуваш“, коментират избиратели.

В една от секциите в Авджълар имаше напрежение в началото на изборния ден. Още сутринта на място пристигна Николай Едрев, който обяви, че той е председател на СИК в Авджълар, но официално решение за това от ЦИК нямаше. Членовете на комисията се събраха и го отстраниха.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати