Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В знак на протест: Музеите в готовност да затворят на 3 март

Общество

В знак на протест: Музеите в готовност да затворят на 3 март

В знак на протест: Музеите в готовност да затворят на 3 март - Tribune.bg
Снимка:

Регионалният исторически музей в Добрич остана затворен във вторник. Музейните работници в областния град се присъединяват към протеста, обявен на национално ниво от федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". Припомняме, че затворени останаха и много други музеи, включително "Царевец" във Велико Търново, съобщава „24 часа“.

"Протестираме, заради обидно ниското ниво на финансиране, предвидено в бюджет‘2022 за увеличаване на единния разходен стандарт за издръжка на музеите и галериите. Тези пари няма да стигнат доникъде" каза Живко Марков – специалист в музея, представител на КТ "Подкрепа".

"Предвиденото, спрямо миналата година, 5% увеличение е крайно недостатъчно. А предложението за кандидатстване с проекти, които да се финансират допълнително с общо 12 млн. лв., не е решение на проблемите ни, защото това не ни помага за издръжката и за целогодишните дейности на музея, нито пък ще повлияе на размера на много ниските заплати на работещите в музеите и галериите", добави Марков.

"Още през есента на 2021 г. е имало искане за 50% увеличение на единния разходен стандарт, с възможност това да се осъществи на етапи, първият, от които е за поне 20% ръст на парите, за да се компенсира инфлацията", обясни той. Ако не бъдем чути сега, има идеи за ново затваряне на музейните обекти. Дали музеите ще останат затворени на националния празник - 3 март, предстои да вземат решение асоциация "Музеи" и федерация "Култура".

Ако се стигне до такова решение, ние ще го обсъдим на места", обяснява Марков. "Регионалният исторически музей – Добрич, трябва да поддържа над 10 обекта, три от които са с национално значение. Сега си правим бюджета за годината. С предвидените 5% ръст на средствата, според разчетите ни, могат да се платят сметките на музея за няколко месеца, и парите не стигат за нищо", заяви директорът на музея Добри Добрев.  

Той добави, че средствата, които ще се дават допълнително по проекти, няма да помогнат да се платят сметките за тока, които вече са тройно по-високи. В момента в музея се ограничават в дейностите, защото няма яснота за парите, с които ще разполагат до края на годината, каза още директорът и добави, че със заплати между 800 и 900 лв. няма как да се привличат млади квалифицирани кадри.

Николета Николова е най-младото попълнение на добричкия музей. Тя работи като фондохранител в отдел "Археология" и каза, че от около 5 години е в музея, но не вижда перспектива за развитие, още повече с това заплащане. "Сега си позволявам да работя тук, защото мога да разчитам на подкрепата на близките си", обясни тя.

Младата жена сподели, че не е далеч от идеята, да се пренасочи и работи в друга сфера. В подкрепа на музейните работници и техните искания застана и Борис Спасов, който е дългогодишен директор на музея.

"България има претенциите да привлича туристи, а ние сме една от трите държави на европейския континент с най-голямо културно-историческо наследство. Трябва да се отделят ресурси за развитието на музеите", каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети музеи, протести
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати