Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Минеков плаши сам себе си с уволнение заради едни 80 млн. лева

Общество

Минеков плаши сам себе си с уволнение заради едни 80 млн. лева

Снимка:

Заплетен казус в сектор „Култура“. Ресорният министър назначен в служебния кабинет Велислав Минеков се обърна сам към себе си.

На сайта на ведомството е публикуван призив на министъра /бел.ред. Проф.Велислав Минеков/ към УС на Национален фонд „Култура (НФК) да назначи на нов директор фонда и да стартира реформа /бел.ред. председател на УС е проф. Велислав Минеков /.

От текста на документа става ясно, че в Министерство на културата е получена петиция с искания за назначаване на директор, защото в противен случай страната ни е застрашена да загуби 79 693 000 лв. от Националния план за възстановяване и развитие на България.

Сумата е предвидена изцяло за сектор „Култура“, но може да не бъде получена, защото на 23.06.2021 г. НФК е приел оставката на изпълнителния директор Борислав Геронтиев, но все още на негово място не е избран нов. В съобщението се посочва, че са били проведени три заседания, но нов изпълнителен директор – няма.

Една от основните цели на новия ръководител ще е да защити пред МС даден сегмент от Плана за възстановяване и развитие, ако се приеме за рисков, защото може да бъден изваден и да не бъде финансиран.

 Краят на призива гласи следното: В тази връзка, Министерството на културата очаква от НФК спешни и адекватни действия в интерес на България и на българската култура. Т.е Минеков очаква Минеков да си свърши работата, за да не остане сектор „Култура“ без финансиране за близо 80 млн.лв.

В публикуваната петиция, която министерството цитира се настоява всеки един от членовете на Управителния съвет да си припомни, че представлява интересите на българските артисти и българската култура и да действа в съответствие с тази отговорност или да напусне незабавно поста си. Тези думи предизвикват нов сериозен въпрос: Ще поиска ли министър Велислав Минеков оставката на председателят на УС на НФК Велислав Минеков?  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още