Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Йорданка Фандъкова: Риск за водоснабдяването на София няма да има

Общество

Йорданка Фандъкова: Риск за водоснабдяването на София няма да има

Снимка:

В яз. „Студена“ има вода само за 32 дни, предупреди министър Емил Караниколов

„Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци“, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране по повод водната криза в Перник.

„Ако имаме възможности да помогнем, сме задължени да го направим, но, разбира се, няма да допуснем една криза да се решава с потенциална друга криза”, категорична е Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че за нея интересът на софиянци е на първо място.

„Пред тях е моята отговорност и няма да допусна дребни политически спекулации на тази тема”, посочи кметът на София.

Кметът на Перник Станислав Владимиров благодари за поканата и изрази надеждата, че столицата ще помогне на Перник.

„Близо месец сме в бедствено положение. Въпреки мерките на Министерския съвет за увеличение на притока към яз. „Студена“, той е в критичния си минимум. Въпреки че сме на два пъти по-драстичен режим, ежедневно се понижава обема. До две седмици ще сме на мъртъв обем и ще черпим от основен изпускател“, разясни Владимиров.

Според разчетите Перник разполага с води за още съвсем кратък период, подчерта кметът на града.

„Затова бе предложено това реверсивно трасе през Мало Бучино. Това е единствената възможност, която може да подпомогне Перник за довеждане вода от водосбора на яз. „Белмекен“ и транзитно да минава през мрежата на Столична община. Разчетите са да ползваме вода няколко месеца до достигане на обем, когато перничани ще могат да получават вода от яз. „Студена“. Надявам се, че ще ни подкрепите в този труден момент“, завърши Станислав Владимиров.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви, че към момента са осигурени средства за ремонтните дейности по мрежата в Перник и тази седмица ще влязат екипи, за да работят спрат течовете в града. „Правим всичко възможно да вкараме допълнително вода в яз. „Студена“. На изход има 260, а на вход -115 л/сек, което е сериозен дисбаланс. 7-8 см спадаше яз. „Студена“ на ден, а сега – 5 см на ден. Има 32 дни вода в яз. „Студена“, изрази безпокойството си министър Караниколов.

Той обясни, че сондажи в карстовия басейн не са правени, защото в другите страни тези сондажи се извършват след поне 5-годишен анализ, за да не се увреди екологията и въпреки това има неуспешни опити.

„Нямаме време за другите проекти относно байпаси. Вода Перник харчи за месец, колкото София за два дена", изчисли министърът.

„Внимателно ще следим. Притеснения, че някой ще изпие водата, не може да има. Ще има разходомери“, подчерта икономическият министър пред общинските съветници в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, която заседава по повод водната криза в Перник.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив