Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зам.-кмет на Своге: Проблемът с безводието би могъл да се превърне в хуманитарна криза

Общество

Зам.-кмет на Своге: Проблемът с безводието би могъл да се превърне в хуманитарна криза

Зам.-кмет на Своге: Проблемът с безводието би могъл да се превърне в хуманитарна криза - Tribune.bg
Снимка:

Проблемът с безводието в град Своге и селата Искрец, Церово и Свидня би могъл да се превърне от водна в хуманитарна криза, посочи пред БТА заместник-кметът на Своге Илия Богданов.

Той заяви, че положението в тези населени места става критично. „Обезпокоени сме, тъй като вода е необходима не само за питейни нужди, но и за всички останали нужди, включително и за бизнеса. Наистина изключително разчитаме на помощта на държавата в този критичен момент”, каза той. В момента главната грижа на администрацията е да осигури на населението питейна вода. За целта непрекъснато пристигат камиони с питейна вода, посочи Богданов. Той изказа благодарности към столичния кмет Йорданка Фандъкова, която още вчера е изпратила минерална вода към общината. Освен от София, и други общини от страната са изпратили помощ на община Своге.

Утре се очаква специалисти, хидрогеолози и професори да кажат къде трябва да се направят сондажи, за да се осигури вода. Богданов обясни, че има малки притоци, които могат да бъдат включени в алтернативното снабдяване с вода, но са с „пренебрежително“ малко вода. Според Богданов не може да бъде отговорено на въпроса дали количествата, които ще бъдат осигурени от сондажите, ще бъдат достатъчни за покриване на всички нужди на населението. Не може да се каже и колко време ще отнеме направата им, тъй като зависи от каква дълбочина ще излезе вода.

Към момента на територията на засегнатите населени места са разположени 24 пункта за раздаване на минерална вода и осем пункта с водоноски.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Своге, безводие
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати