Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Запорожката АЕЦ отново е свързана с мрежата

Общество

Запорожката АЕЦ отново е свързана с мрежата

Запорожката АЕЦ отново е свързана с мрежата - Tribune.bg
Снимка:

Запорожката атомна електроцентрала днес беше отново свързана с електропреносната мрежа, след като вчера беше изключена от нея, съобщи украинската компания оператор „Енергоатом“, цитирана от Франс прес.

Компанията съобщи в Телеграм, че един от спрените вчера реактори на АЕЦ-а е бил свързан отново с електропреносната мрежа малко след 14 ч. местно време и увери, че системите за сигурност в централата работят нормално. Включеният реактор произвежда електричество за нуждите на Украйна. В ход е постепенно увеличаване на мощността, уточниха от „Енергоатом“, съобщава БТА.

„Служителите на Запорожката АЕЦ са истински герои. Те се грижат за ядрената сигурност на Украйна и цяла Европа“, допълни компанията.

Вчера Украйна съобщи, че поради повредени далекопропроводи централата е напълно изключена от електрическата мрежа, което се случва за първи път в историята й.

ООН призова около АЕЦ-а да бъде обособена демилитаризирана зона, за да се гарантира сигурността му и да стане възможно изпращането на мисия от международни инспектори.

Съветничка на украинския министър на енергетиката, цитирана от медиите, снощи каза, че мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се очаква да посети централата следващата седмица.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати