Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради коронавируса: Обявиха извънредно положение в България

Общество

Заради коронавируса: Обявиха извънредно положение в България

Заради коронавируса: Обявиха извънредно положение в България - Tribune.bg
Снимка:

Борисов предложи сформирането на Национален щаб за последствията в икономиката от овладяването на заразата

Единодушно с 201 гласа "за" – Народното събрание прие предложението на кабинета и обяви извънредно положение заради COVID-19. За предложението на МС стана ясно снощи, след като премиерът Бойко Борисов свика Националния щаб.

Точката за извънредното положение беше включена като първа в дневния ред на депутатите. В залата беше допуснат председателят на щаба генерал Венцислав Мутафчийски.

23 случая на коронавирус са установени към днешна дата у нас, само за вчера са 16, имаме и един смъртен случай. 134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановили са се са 70 000 души.

„Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Имаме 3 гнезда на инфекция, които са независими едно от друго. Плевен, Габрово и София. Не говорим за изолирано село, семейство, говорим за по-сериозна ситуация“, каза ген. Мутафчийски.

По думите му е отчетено грубо нарушаване на карантината.

Ние сме на прага на избухване на случаите, дали ще бъде другата седмица или по-другата, това не мога да кажа. Трябва да е възможно с всички сили и средства да се забави развитието на тази епидемия. Това е целта на мерките, които се предлагат, каза той.

В словото си пред депутатите премиерът Бойко Борисов благодари за възможността да присъства на извънреден председателски съвет.

„Благодаря на всички, които са на първа линия – лекари, сестри. И те са като всички нас – и те се страхуват, и се изморяват. Трябва да бъдат и стимулирани, и да им се даде оценка на практика за техния труд. Преди два дни ситуацията беше различна. Вчера като бомба прозвучаха изказванията на всички лидери по цял свят. Мерките, които въведохме, ще ги въведат от понеделник във Франция, в Германия, Финландия. Ще искам спешен разговор с председателката на ЕК, защото със затварянето на границите на Словения, Хърватия е блокиран стопанският живот. С Израел говорим за чисти летища, ще говорим за чист коридор в тази посока. Ако се намали потреблението, както е в момента, в края на годината с минимум 3 млрд. ще намалее оборота“, отбеляза Борисов. Министър-председателят настоя парламентът да даде ясен знак на народа, че в критични моменти можем да се обединяваме.

„Искаме това извънредно положение за недисциплинирани хора, които разнасят заразата“, обясни още Борисов. Той очерта и мерките, които кабинетът предприе за ограничаване на разпространението на коронавируса.

„Имаме достатъчно апарати с днешна дата. От линейките не са стационарни, но могат да се сложат на шкафчето в болничната стая. След обяд ще издадем заповед тези, които могат да работят от вкъщи, да го направят. Няма да затваряме гишета, защото след това трудно ще възстановим икономиката. Ако не издействаме чист коридор за транспорта, ще влезем в по-труден период. Здравната комисия ще получи предложение по две седмици затваряне на редица заведения. И по сега действащия закон една година затвор има за нарушаване на карантината, тежко наказание, не е нужна глоба“, уточни премиерът.

Парламентарно представените партии декларираха от трибуната своята подкрепа за въвеждането на извънредното положение.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична, че  България е изправена пред криза и че най-важно е здравето на българските граждани.

„Ще подкрепим мерки, които гарантират спиране на разрастването на болестта и здравето на хората. Благодаря, че приехте предложението на опозицията – един месец извънредно положение“, посочи Нинова и отбеляза, че частните болници не са се включили в процеса на овладяване на заразата у нас.

„Очакваме правителството да предприемем мерки и частните болници да се включат в този процес. Очакваме да се внесе актуализация на бюджета. Притеснява ни действието на правителството на парче. За една нощ с 30% се сринаха борсите. Други правителства предприеха редица социални мерки – за възрастни, млади семейства. „Намалявайте лихви и данъци“, поиска и Световната банка. Предлагаме със здравния пакет да се мисли за икономически и социален, което да облекчи удара след това. Ще подкрепим предложението на правителството, да отговорим с разумни и хладнокръвни предложения на тези предизвикателства“, апелира към залата Нинова.

ДПС също заяви, че ще подкрепи с гласовете си мярката извънредно положение.

„ДПС ще подкрепи всички необходими мерки и ще съдейства за тяхното изпълнение. Предложението на правителството е навременно и правилно“, изтъкна и председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

От „Обединени патриоти“ обявиха, че единодушно ще подкрепят предложената от правителството мярка.

„Време е за отговорно решение по предложението на правителството. „Обединени патриоти“ ще бъдат отговорен партньор и ще настояваме за по-крути мерки, които да са свързани с ограничаване на обществените мероприятия, спирането на учебните часове, в т. ч. и на висшите училища. Няма основание за паника, но трябва да вземат разумни мерки, а вирусът като всички други ще отмине“, призова колегите си Валери Симеонов.

Народният представител от „Воля“ Кръстина Таскова изрази удовлетворението си, че „старите политици“ са разбрали,  че пандемията няма цвят и са приели всички да работят заедно. Тя увери, че партията ѝ ще подкрепи с гласовете си въвеждането на извънредно положение.

„Няма да скрия разочарованието си от пренебрежение на темата, когато вирусът беше „на един пътник от Китай“. Това подценяване на ситуацията направи така, че днес цялото правителство да бъде изправено пред този проблем. Предложихме домашна карантина, предпазни средства за всички медицински лица, а сега само отговорно отношение и строга дисциплина би спасило от сериозни сътресения икономиката ни“, напомни Таскова.

Депутатът Павел Шопов от „Атака“ също декларира подкрепа и се поинтересува къде са частните болници в борбата с коронавируса и  поставен ли им е въпросът.

„Каква е тяхната отговорност. Изпитанието дава възможност да се замислим за нашите действия и решения, които „урболежки“ прилагахме, защото така ни беше поръчано от някъде. Единението, братя и сестри, съгласието в името на българите. Помнете едно не Европа, не света, вашата задача е здравето конкретно на българските граждани“, обърна се Шопов към министрите в кабинета.

Д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ посочи, че предложеният проект на решение е необходима и навременна мярка.  

„Ние като народни представители трябва да загърбим политическите си пристрастия от една страна, за да успокоим българските граждани, а от друга, да ги призовем към отговорно поведение и да гарантираме, че правата им ще бъдат спазени. Призовавам единодушно да подкрепим това предложение и да останем в режим на работа. Да покажем че България се справя отговорно, както до този момент“, апелира към залата д-р Дариткова.

След като Народното събрание единодушно гласува за обявяването на извънредно положение у нас, министър-председателят взе отношение по предложението на Левицата да се обмислят мерки за справяне с последствията в икономиката от овладяването на коронавируса.

„Развълнуван съм и съм горд от българския парламент, че в един тежък момент показваме на хората, че мислим за тях. Предлагам на парламентарните групи да направим национален щаб за последствията. Г-жо Нинова, за мерките, Дончев, Горанов, Караниколов заедно с ваши експерти в по-спокойна обстановка да видят какви пари имаме и тази „мазнинка“ на държавата как да я разпределим за следващ период. Да бъдем честни един към друг. Благодаря още веднъж“, обърна се към народните представители Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати