Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Един месец извънредно положение – какво означава това?

Общество

Един месец извънредно положение – какво означава това?

Един месец извънредно положение – какво означава това? - Tribune.bg
Снимка:

Министри и представители на Националния щаб за коронавирус обясниха и какво следва

Днес единодушно беше взето решение да бъде въведено извънредно положение в цялата страна заради коронавируса. Какво означава това? Ще се засилят мерките и ще се въведат ограничения, за да се спре разпространението на COVID-19.

Извънредно положение е ситуация, в която правителството на дадена страна има правомощия да извършва действия, които при нормални обстоятелства не биха били позволени. Министри и представители на Националния щаб за коронавирус обясниха и какво следва оттук нататък.

„Това че е обявено извънредно положение, не означава, че е толкова извънредна ситуацията. Целта е да се развържат ръцете на законодателната власт“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта изрично:

 „Нещата се изброяват в човешки животи“

Т.е. въвеждането на извънредно положение, ще позволи да се приемат временни закони, които да са в сила само докато е в сила извънредното положение.

Ще се затварят ли магазини, ресторанти, барове?

Баровете и дискотеките няма да работят. За ресторантите и местата за хранене не е взето подобно решение. Магазините няма да се затварят на този етап.

Ще мога ли да пътувам?

Пътуването в страната не е забранено. От Националният щаб обаче съветват то да се ограничи. Най-добре е да не се пътува, ако не се налага. Пътуванията в чужбина обаче се ограничават. Министерствата на външните работи и на здравеопазването ще посочат страните, където ще е забранено да се пътува. Това ще са държави, сериозно засегнати от коронавируса. Ще има ограничения и за гражданите на други страни да влизат в България.

Да ходя ли на работа?

Там, където е възможно, ще се препоръча хората да работят от вкъщи. Има обаче професии, които не позволяват хоум офис и хората ще трябва да продължат да ходят на работа.

Дисциплина и наказание

Експертите са категорични – висока лична хигиена, социална изолация и карантина за хората, които са рискови. Това обаче не се спазва. Масово карантината се нарушава. Така се поставят в риск много хора и се спомага за разпространението на вируса. Затова и ще бъдат наложени санкции на хората, които не спазват наложената им карантина. Карантина се налага за хора, които са били в контакт с болни, за такива, които са пътували в страни с регистрирани случаи на коронавирус. Предстои да стане ясно какви ще са наказанията.

„Досега разчитахме на самосъзнанието на всеки, който е под карантина. Крайно необходимо е да се приеме санкция срещу неспазването на карантината“, посочи вътрешният министър Младен Маринов.

Училищата ще затворят ли?

Очаква се училищата и университетите да не работят. Ще се търсят варианти за онлайн обучение.

Идва ли икономическа криза?

Коронавирусът удря икономиката. Засегната ще е не само България, но и световната икономика.

Ще има ли облекчения за българите?

Създава се специален щаб, в който ще участват представители на всички партии. Те ще обсъждат възможности за облекчаване и социално подпомагане там, където е възможно. Може да се стигне и до актуализация на бюджета.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати