Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лозен на бунт: Искаме „Насекомо“ да напусне моментално – мирише на корупция (СНИМКИ)

Общество

Лозен на бунт: Искаме „Насекомо“ да напусне моментално – мирише на корупция (СНИМКИ)

Жители на село Лозен излязоха на пореден протест срещу намеренията за изграждане на завод за отглеждане на мухи и ларви на територията на селото, съобщава БГНЕС.

„Жителите на Лозен сме сериозно притеснени, че заводът ще мирише. Потвърдиха го хора от Елин Пелин, като те разказаха за ужасната смрад, която се разнася. „Насекомо“ иска да влезе в нашето село с медийни манипулации, лъжи. Мирише на корупция. Те се издържат изцяло от евросубсидии. Преди две седмици Борислав Сандов спря процедурата, която трябваше да гарантира на жителите, че това предприятие не издържа на екологичните стандарти, но той го спря, за да не изгубят субсидиите от ЕС. Това е риск за околната среда на селото. В Елин Пелин са отровили с ужасната миризма всичко. Страх ни е, че това ще се повтори тук“, каза Пламен Цеков от сдружение „Развитие за Лозен“.

Радостин Василев обвини ПП ПП в НПО обвързаности

Хората са притесняват, че миризмата от завода ще засегне селото.

„Нанесоха се инкогнито. Не са питали никого. Не са искали разрешение. Има толкова пустеещи сгради в България, защо трябва да идват в най-хубавото село. Искаме моментално да напуснат, аз се притеснявам за качеството на въздуха“, каза Иванка Панагонова, протестиращ.

Част от протестиращите не виждат смисъл производството да бъде вкарвано в селото.

„Хората от Елин Пелин казаха, че нощно време заводът се проветрява и миризмата е като на мърша. Притеснен съм за качеството на въздуха. Производството трябва да е изведено извън населеното място. Явно им е изгодно, защото има инфраструктура. Да си направят завода в полето извън селото. Строително разрешение за три дни как се вади, явно има натиск от страна на държавата. Това е нередна работа“, каза друг от протестиращите Иван Иванов.

През октомври 2021 в Лозен разбрахме, че „Насекомо“, се канят да се нанесат в селото, в бившата фабрика и склад за мебели ОРТ, като са заобиколили всички процедури, включително и по ОВОС и обществено обсъждане, чрез искане за преустройство. Вече знаехме за многобройните протести и оплаквания на хората от Елин Пелин, срещу производството на Насекомо, което разнася зловонна миризма на мърша из целия град. Забележете - интензивно отглеждане на хиляди тонове животни и животински продукти (насекоми и ларви) без ОВОС и без запознаване на засегнатото население.

Възмутена обществеността реагира остро. Започнаха протести. Тогавашният министър на МОСВ - Асен Личев, вземайки предвид големия обществен интерес, и предвид констатациите на Омбудсмана след стотици сигнали до него, и на Инспектората на МОСВ, след десетки сигнали и до него, за редица нарушения в процедурата на Насекомо, прави единствения правилен ход, като нарежда това, което е трябвало да се стори по закон в самото начало - възобновяване на процедура по ОВОС и обществено обсъждане, заявиха протестиращите.

„Насекомо“ предвиждайки неблагоприятен резултат от процедурата по ОВОС, подават жалба във ВАС, срещу МОСВ. В същото време започва институционален натиск върху отделни хора, които са активни в протестите срещу „Насекомо“. Внезапни проверки от ЦУ на НАП на бизнесите им, жалби срещу огради и постройки в имотите на активистите. Започва дело на „Насекомо“ срещу зам. кмета на Елин Пелин с обвинение, че в изказване е назовал като миришещо производството на „Насекомо“ 

Докато селото изчаква решението на ВАС и вярва, че МОСВ работи и ще работи в интерес на хората и ще защитава извършването на ОВОС. На 11.03.2022 г. в деня за парламентарен контрол, депутата Евгения Алексиева, която живее в Лозен, отправя питане към вече новия министър на МОСВ - Борислав Сандов, ще подкрепи ли хората от Лозен, в случай, че ВАС се произнесат в полза на Насекомо, т.е. дали ще обжалва едно такова решение. Сандов излиза на трибуната на НС и вместо да отговори на въпроса, започва рекламна презентация на Насекомо, за това колко полезно и иновативно е тяхното производство. Държание на рекламен агент, адвокат и презентатор на събрание за набиране на акционери, но не и на министър. Сандов се аргументира с 3 проверки на РИОСВ, извършвани през годините назад, всичките от които извършени по много съмнителен начин, без технически средства за измерване на миризми, на принципа- “дойдохме, подушихме, всичко е наред”.

В реплика му се обръща внимание, че има подписка в която 4000 души от селото са се разписали срещу насекомо и му връчва диск на който членове на Сдружение ”Развитие за Лозен” интервюират 162 жители на Елин Пелин, 158 от които твърдят, че от Насекомо понякога мирише нетърпимо и ужасно лошо, най-често на мърша. Въпреки това Сандов отговаря, че не вижда проблем и прави опит да смени важната тема.

Още на следващия работен ден, на 14.03.2022г. ,Сандов в качеството си на министър на МОСВ с молба до ВАС изтегля процедурата по ОВОС, без мотиви. По този начин, той практически прекратява делото и премахва процедурата по ОВОС, отваряйки пътя на „Насекомо“ и лишавайки общността от правото им на участие в решенията касаещи околната среда и качеството на живот. Това е решение абсолютно анти всички принципи на ЗООС. Логично трябваше да изчака решението на ВАС, логично министъра на МОСВ трябва да се застъпи за очевидната нужда от ОВОС, така както направи предшественика му А. Личев базиран на доклад на Инспектората към МОСВ, който категорично и недвусмислено констатира, че въпросното производство попада в обхвата на Приложение № 2 (т.1, б. „д“) към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗООС. и че директора на РИОСВ София е направил погрешна преценка на инвестиционното предложение на „Насекомо“ АД и постановяването на писмо с изх. № 11335-8783/21.09.2021 г., накратко - трябва да се прави ОВОС!

Лозен се вдигна на протест срещу ферма за насекоми, близка до кандидат-депутатка на Кирил Петков

Защото само оценката за въздействие, може да даде обективна представа за производството. Логично в качеството си на министър Сандов, на основание обществения интерес трябваше да предприеме всички възможни действия, включително и ОВОС за да получи категорични факти относно това производство и дали има опасност да се влоши качеството на живот на хората. Задаваме си въпроса, ако всичко е наред с това производство, защо ги е страх от ОВОС? Защо 158 от 162 случайно интервюирани в Елин Пелин казват, че от Насекомо мирише нетърпимо на мърша? Защо в Eлин Пелин също е имало протести и толкова много сигнали за проверки? Това действие на Сандов е недвусмислено доказателство, че той действа в частен интерес. Няма абсолютно никаква логика, която да твърди обратното. Сандов извършва предателство спрямо хората! 

Ние хората от Лозен никога няма да позволим в пределите ни да се настани производство застрашаващо качеството на живот и въздуха на китното ни село, заявяват още жителите на Лозен.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати