Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. Лисец празнува 95 години читалище и празник на селото (СНИМКИ)

Общини

Лисец празнува 95 години читалище и празник на селото (СНИМКИ)

Кметът Корнелия Маринова: Чувствам се горда, ще присъствам на този празник!

Село Лисец в община Ловеч отбелязва двоен празник  - 95 години от основаването на местното читалище и празник на селището, съобщиха от общината.

Юбилеен концерт се състоя вечерта на 29 юли 2022 г. в пълния салон на НЧ “Светлина –1927 г.”  Гост бе Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, която се обърна към аудиторията с думите: Чувствам се горда, ще присъствам на този празник!

Тя направи интересен паралел между две години – 1926 и 1927. През първата година са се случили драматични събития, когато след направен донос селището е щяло да бъде опожарено, а жителите му – изселени. Тогава  на 2 август 1926 г. подполк. Цоко Коев, командир на Ловешкия гарнизон, спасява селото с думите: „Лесно е да се разруши едно село, но е трудно да се направи“. Този случай е повод да има празник на селото.

През следващата 1927 г. пък е основано читалището. Това са темелите, върху се гради и развива вашата общност, култура и дух,  каза Корнелия  Маринова.

Тя благодари за голямата сърцатост и всеотдайност на местните читалищни дейци, чиито изяви и събития продължават да формират поколенията. 

На Светлана Георгиева, секретар на читалището, кметът връчи поздравителен адрес и кошница с цветя. Корнелия  Маринова поздрави и кметът на селото Борислав Иванов за постигнатите резултати. Председателят на читалището Ненчо Колев пък награди с грамоти изявени читалищни дейци.

Над два часа продължи концертът, в който участваха изпълнители от всички възрасти и всякакви жанрове. Освен местните самодейци имаше гости от ЦПЛР – ОДК в Ловеч, танцова формация  „Балкански огън“ и други.

В събота, на 30 юли, е празникът на селото в местността Врани кладенец, на който ще присъства заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев.


Последвайте ни в Google News

 

Още новини от Ловеч

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати