Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Ловеч
  4. Ловците и риболовците в Ловешко празнуват 125 години дружество

Общини

Ловците и риболовците в Ловешко празнуват 125 години дружество

Ловно-рибарското дружество в  Ловеч отбеляза с голям събор 125 години от своето създаване. Събитието стана на 3 септември 2022 г. край село Баховица. Всяка дружинка имаше своя шатра, така че цялата поляна бе заета от ловци и рибари.

Гост в началото на празника бе Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, която връчи на празнуващите поздравителен адрес и тематична дърворезба.

Д-р Пламен Върбанов, който е председател на ЛРД – Ловеч, подари на Маринова  специално изработена значка.

„За този дълъг период сдружението премина през различни исторически епохи, смениха се много поколения, ловното оръжие се модернизира, но добрите традиции останаха. А те са любов и грижа за природата, спазване на дисциплината и мерките за безопасност при боравене с оръжие. Радостно е, че акцент във Вашата дейност е опазването, развъждането и разселването на животни, както се изисква от Закона за лова и опазване на дивеча. Но най-важен е несломимият ловен дух, който ни сплотява, за да преодоляваме трудностите и да споделяме радостта от успехите“, се казва в адреса на кмета Корнелия Маринова.

Гости на празника бяха още инж. Васил Василев - шеф на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите, кметове на Летница и Угърчин, на Баховица и Радювене, кандидат-депутати.                                                   

За доброто настроение се погрижиха музикантите от Берковската духова музика и танцьорите от ТФ „Балкански огън“ и др.

Дружеството е основано на 26 май 1897 г. от група запалени ловешки любители на природата и дивите животни. През годините то е отбелязало редица високи постижения, няколко пъти е първенец в страната по отстрел на диви прасета.

През 2015 г. бе  открит многофункционален стрелкови комплекс, второто такова съоръжение в страната след Пловдив. Комплексът е в полза на близо 1700 членове на сдружението, обединени в 50 дружинки, които са от общините Ловеч, Летница и Угърчин. А площта, на която ловуват, е 152 600 хектара.  


Още новини от Ловеч

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети