Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Мирослав Боршош: През септември може да се върви към реалното изпълнение на Войнишкия паметник край НДК

Общини

Мирослав Боршош: През септември може да се върви към реалното изпълнение на Войнишкия паметник край НДК

Мирослав Боршош: През септември може да се върви към реалното изпълнение на Войнишкия паметник край НДК - Tribune.bg
Снимка:

През септември може да се върви към реалното изпълнение на проекта на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Това заяви в отговор на въпрос на БТА Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по култура към Столичния общински съвет (СОС), на чието заседание днес кметът на София Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия.

Боршош обясни стъпките, които следват оттук нататък и каза, че първо кметът Терзиев трябва да отмени решението си, с което е спрял изпълнението на паметника. След това трябва да възложи на победителя да започне да изработва проекта с всичките специфики и характеристики, каза Боршош. "После проектът трябва да бъде изпратен до съответните комисии, които ще го одобрят, включително и до Министерството на културата, което също трябва да изрази становище и се надявам в рамките на няколко месеца това да се случи и през септември вече да вървим към реалното му изпълнение", заяви Мирослав Боршош.

Той заяви, че мемориалът, който е приет от независимо жури, ще бъде много, много близък до автентичния си вид и притеснения за това не би трябвало да има. Паметникът ще бъде на същото място, в почти автентичния си вид, защото все пак това е била стена на калкан и ние не можем да възстановим самите сгради, обясни председателят на комисията по култура.

Той не приема опасенията на Терзиев за конструкцията на паметника, защото по думите му именно столичният кмет трябва да гарантира като възложител на проекта качеството и сигурността на мемориала. Боршош даде заявка, че като председател на комисията по култура ще изисква всеки месец отчет докъде е стигнала реализацията на проекта.

Общинският съветник Вили Лилков по време на заседанието на комисията също каза, че не трябва да има опасения за устойчивостта на паметника, тъй като когато бъдат изградени плочите и предстои монтажът, има процедура за даване на разрешение за поставяне. А тя предполага всички тези инженерни дейности, които трябва да се извършат, за да бъде гарантирано, че те ще бъдат стабилни, обясни Лилков. Той допълни, че това е само един елемент от една бъдеща процедура и не би трябвало да има притеснения.

На изслушване в Столичния общински съвет за Войнишкия паметник главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че е много важно обществото да добие представа за монументалността на стените на паметника. От изток-запад те са с големина 22 на 11 метра, а в южната част - с размери 11 на 11 метра. Това е височината на три-четири етажна сграда, каза тогава Здравков. По думите му трите калканни стени, които предстои да бъдат възстановени, са били част от софийските казарми. Сега обаче нито казармите са там, нито композиционната ос около ул. "Христо Белчев" си е на мястото, така че винаги ще има подобен тип проблеми, свързани с архитектурния конкурс, обясни Здравков.

В конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати