Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград
  4. С внушително факелно шествие в Благоевград бяха отбелязани 150 години от обесването на Васил Левски

Общини

С внушително факелно шествие в Благоевград бяха отбелязани 150 години от обесването на Васил Левски

Стотици жители и гости на Благоевград се включиха във възпоменателния ритуал

Стотици жители и гости на Благоевград се включиха във възпоменателния ритуал, организиран от Общината  по повод 150 години от трагичната гибел на Апостола на свободата – Васил Левски.

Началото на церемонията бе поставено с факелно шествие, водено от кмета Илко Стоянов, РК „Традиция“, ТФ „Ритмика“, представители на Общински младежки парламент, ученици от благоевградски училища, ЦЛТРДБ,  и представители на културни институции.

Шествената процесия започна от пл. „Георги Измирлиев“, премина по главната пешеходна улица „Тодор Александров“ и стигна  до бул. „Васил Левски“, където се издига бюст-паметника на Дякона.

„Днес България не празнува! Днес България свежда глава, за да почете един от най-свидните си синове, оставили своя вечен отпечатък в историята, в настоящето и бъдещето на Родина ни!

Черното бесило не успя да погуби святото дело на Дякона, не заличи и частица от храброто сърце на Апостола, не унищожи заветите, които Левски остави на нас, защото макар и обесен Той е обречен на безсмъртие!

Кратък е неговият път, но само и единствено тук на земята. Той остава вечно жив в сърцата, в съзнанието на нас, българите! 

Патриот, герой, титан, посветил се на най-великата кауза – Свободата на своята Родина – каквото и да кажем за Левски няма да бъде никак достатъчно!

Живеем във времена, в които много фактори разделят обществото, много са нещата, които поставят човек срещу човека, но има и такива, които ни обединяват, а сред най-ярките примери за това  е Левски!

И тук, на този площад, носещ името на най-светлия ни национален герой,  виждайки толкова много деца, толкова много млади хора, дошли да се поклонят пред делото на Апостола, ние знаем, че има надежда!

България е жива!

България има своето светло бъдеще, защото онези преди нас, поставиха основите за това, а от нас зависи да продължим напред.

„Дела трябват, а не думи! „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме!”, „Всичко се състои в нашите задружни сили“ - все завети от Дякона, пропити с много смисъл, които трябва да следваме всеки ден в името на страната ни, в името на България, в името на децата ни!“, каза в част от словото си по повод 150 години от обесването на Васил Левски кметът Илко Стоянов.

В памет на Дякона пред бюст-паметника му бяха положени и венци и цветя.

В програмата участваха представителна рота от 3-то Бригадно командване, Атанас Божурски, възпитаник на ПГСАГ „Васил Левски“, деца от ДГ „Детски свят“, оркестърът на Биг Бенд – Благоевград.

Община Благоевград благодари на всички, които почетоха славното дело на Апостола!


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Васил Левски

Още новини от Благоевград

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати