Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 2022 – най-ранната дата за влизането ни в Еврозоната

Парите

2022 – най-ранната дата за влизането ни в Еврозоната

2022 – най-ранната дата за влизането ни в Еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

Хърватия върви по нашите стъпки, но с около година закъснение

Най-ранната възможна дата за въвеждането на еврото в България е 2022 г. Новината беше съобщена пред БНР от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

До няколко месеца ще стане ясно и дали страната ни е готова за влизане в „чакалнята на еврото“.

„За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от ЕЦБ. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ. Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности“, обясни Домбровскис.

Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

„От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни“, подчерта той.

По-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, са част от позитивите на еврото, подчерта Домбровскис.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп