Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев се похвали: Доходите на българите растат най-бързо в ЕС (ОБНОВЯВА СЕ)

Парите

Асен Василев се похвали: Доходите на българите растат най-бързо в ЕС (ОБНОВЯВА СЕ)

Асен Василев се похвали: Доходите на българите растат най-бързо в ЕС (ОБНОВЯВА СЕ) - Tribune.bg
Снимка:

„Доходите на българите растат най-бързо в ЕС, Йорданов: Как не ви е срам да го кажете  След като се отчете ефектът от инфлацията, доходите в България растат най-много в Европейския съюз.“ Това заяви от трибуната на Народното събрание министърът на финансите Асен Василев при представянето на проекта на Бюджет 2024-а, съобщава financialtribune.bg.

Той отново посочи параметрите на финансовата рамка, която е изчислена при средногодишна инфлация от 4,8 на сто. Той дори прогнозира, че цифрата може да е по-ниска.

„Как не ви е срам да го кажете. Българите не са станали по-богати. Преди три години цената на тока беше много по-ниска, всички цени бяха по-ниски. Искам всеки един българин да благодари на финансовия министър и на Мартин Димитров, че са станали по-богати“, контрира председателят на ПГ на ИТН – Тошко Йорданов.

„г-н Йорданов,  трябва да се слушаме и да се разбираме. Ние имаме догонване с 1% на година на средните европейски доходи, вие вадите една дума от контекста. Този, един процент догонваха от ГЕРБ, а по-добре да догонваме с 1,5 на сто“, обясни депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

„Ние няма да подкрепим този бюджет. Имам да задам два въпроса на г-н Василев. Първия касае бюджет 2023 г. тогава приехме без такси за банковите сметки, но вместо да помогнем напомпахте още банките. От юли до ден днешен това не се е случило. Банките си взимат таксите. Питахме какъв е проблема. Това решение не работи. Та питам ви,  кога ще го решите този проблем. Вторият въпрос касае проектите на общините. Няма как с такъв срок да ви представят, освен ако преди това не са знаели. Твърдението, че този списък може да се допълва. Сега за първи път обаче в бюджета влизат конкретните проекти“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Асен Василев започна от втория въпрос.

„В чл.108 се описва как ще се допълва този списък. Това ще стане между първо и второ четене. През март пък проектите ще влизат с решение на НС, за да се актуализира списъка.

Що се касае за банковите такси той отговори, че ако има оттук нататък за такива взимания БНБ трябва да глобява.

„Има ясни параметри. Те са в закона за платежните инструменти. Да не могат да се измъкват банките. Но, ако трябва да се налагат наказания, за съжаление това не се прави от МФ, а от БНБ“, посочи Асен Василев.

„Би било хубаво да просперираме, но всяко нещо има обратна страна. Не се забогатели, а сме обеднели. За три години са се изпарил 30%. Политиката с дълговете не е довела до просперитет“, посочи Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Тома Биков от ГЕРБ/СДС заяви, че ще има допълнители финанси за сектор култура.

„Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски успяха днес да убедят г-н Асен Василев да се увеличат парите за култура с още 68 милиона лева и е една първа стъпка да изпълним това, което бяхме написали. Това не е безсмислено действие, защото ние миналата седмица приехме текстове в Конституцията, че образованието и културата са национален приоритет, за да има плътност трябва да отчетем, че бюджета за култура ще бъде рекорден и парите ще бъдат приоритетно дадени за по-високи доходи на хората в културния сектор и ще направят така, че образованието и науката да бъдат изведени на първи план. Няма икономически растеж, който да компенсира лошия начин на живот, а лошия начин на живот е безкултурния живот. Мисля, че това е едно от най-смислените неща, които сме направили в това Народно събрание“, обяви от трибуната той.

Гроздан Караджов от ИТН призова председателят на НС да осигури присъствието на министъра на финансите, който е излязъл от залата.

„Моля осигурете присъствието на Асен Василев. Какъв дебат правим, ако го няма. Ако някой е направил грешки в сметките това е той“, призова той.

„Не са страшни заемите сами по себе си, а как и за какво се използват. Каква е степента на корупция и дали повишават доходите в страната“, посочи Христо Даскалов от ПП/ДБ.

Той цитира зет си, който по думите му имал пекарна и коментирал, че вече и пенсионерите можели да влязат и да си купят хлебче и торта, като все по-малко хора били под прага на бедност.

Дренчев от „Възраждане“ беше категоричен тяхната парламентарна група няма да подкрепи този Бюджет.

„Незнайно защо финансовият министър избяга. Самият той посочва, че ще имаме минус  50 млн.лева. Има го на страница 47“, посочи Цончо Ганев.

„Бюджетите на ГЕРБ са по-добри от всички ваши бюджети“, обърна се към ПП/ДБ Дренчев.

По думите му, ако ПП постоянно говори за промяна, то трябва да има такава, като например да се ореже администрацията или да се закрият държавни предприятия, които са от години на загуба. Според Дренчев се харчат 30 милиарда лева за пенсии, социални плащания и администрация.

Асен Василев, който отново влезе в залата заяви, че има 50 милиона лева за такива плащания и при 30 милиарда остават 20, което не е проблем според него.

Финансовият министър допълни, че навсякъде където има добро жп или нови пътища са направени със заеми.

„Българите ще се приберат от чужбина, когато има нормална инфраструктура, работа и заплати“, посочи Василев.

Гроздан Караджов обвини Асен Василев в „безогледна лъжа“, че е казал, че ще завърши годината със 17 милиарда, а всъщност са 15 милиарда. Василев заяви, че към края на ноември са събрани вече 15 милиарда по ДДС и има още един месец за събиране на остатъка.

Теменужка Петкова от ГЕРБ/СДС и зам. председател финансовата комисия посочи, че Бюджетът на държавата е стратегически документ:

„Бюджетът отразява каква ще бъде държавата в икономиката в страната, последните години станахме свидетели на не добра практика да работим със стара рамка. Още в рамките на съгласувателната процедура ние изразихме нашето опасение и  заедно с колегите от ДПС и министър Василев имахме възможност да ги обсъдим. С една част министърът се съгласи и намериха отражение в Бюджета“, обясни тя.

„Що се отнася до растежа е от 3.2%, като до 2025 година е заложен 3%, но докладът на ЕК дава 1.5, като комисията леко повиши очакванията и си на 2%. Основните притеснения са забавеното усвояване на парите по ПВУ и европрограмите“, посочи Петкова.

„ЕК в своята прогноза заявява че приходите ще са по-ниски от заложените, именно надценените приходи бяха нашите притеснения и 2 милиарда бяха намалени, като отново считаме, че има надценени като тези при ДДС, но всъщност ще има неизпълнение с над 900 хиляди лева, а ДДС мерките са неработещи и няма да доведат до резултатите“, обясни депутатът и посочи, че капиталовите разходи нарастват, но само по план.

Иван Ченчев от БСП коментира, че е хубаво, че ще има увеличение на парите за култура, но пак са малко.

„Отношението към културата ви го видяхме от ден първи. Това което каза г-н Биков е хубаво, защото ще задоволи крайните нужни на хората в културата, но 68 милиона не достигат в този сектор и за други неща, като читалищата например“, посочи той.

„В сектор спорт моля да ми отговорите“, обърна се той към Асен Василев, „като имате идея за програма споделено финансиране от 10 милиона лева с участието на общини, за нас тази идея ще е неработеща и средствата са прекалено малко, като култура и спорт бяха най-недофинансираните сектори.“

„Тук не става въпрос само за фонд работна заплата, а трябва да станат приоритет на всички правителства“, категоричен беше той.

Асен Василев отговори, че вече имало подадени проекти по програмата 50 на 50 за спорта.

„Програмата 50 на 50 в спорта, тези 10 милиона са дадени, има подадени проекти, ако има нужда може да се до финансира програмата“, обясни той.

„Всички идеи които са дошли по линия култура и допринасят за българските граждани са финансирани. Всеки път като се прави опит за финансиране на реална дейност, като например театрална поставка и се продават билети, ние финансираме. Това което виждаме е искане да се наливат още и още пари по остаряла практика като намираме отпор в музеи и читалища. Едно читалище може да работи или да стои заключено ще получи едни и същи пари. Това което сме имали като разговори с хора от сектора и министъра е да се финансира културата, а не субсидирани бройки и квадратни метри“, обясни Василев.

Даниел Александров ГЕРБ/СДС заяви категорично, че по отношение на спорта е заложен най-нисък бюджет.

„Секторът е със заложен с най-нисък бюджет от БВП - 0.67%. През изминалата година се движи около 0.70%. Това за до финансирането - твърде малко са клубовете които могат да си го позволят, според нас трябва да бъде 70 на 30“, твърдо заяви той.

„Важно е да имаме политически консенсус по тема култура, вероятно имаме различни възгледи. Аз считам, че културата не може да бъде гледана като пазарен сектор. Не е въпросът да има просто някакви представления, има необходимост от реформи, но всички знаем, че такава се прави само с пари. Много по-високи са заплатите в образованието отколкото в културата, много хора от културата се прекфалицират и стават учители, затова настоявах да има повече финансиране за заплати“, посочи Тома Биков от ГЕРБ/СДС.

Ченчев коментира думите на Василев, че в музеите се справят отлично с работата си да опазват културното наследство на страната. Той даде за пример природонаучния музей в Пловдив, който след ремонт и обновяване е увеличил многократно приходите си, но това става само благодарение на финансиране.

Александър Иванов от ГЕРБ отново посочи, че има разминаваме в очакванията за икономическото развитие на страната ни от страна на МФ и от друга страна на БНБ и ЕЦБ.

„При вас видяхме само едно скъсване на син талон, но не открихте нито една магистрала“, заяви Иванов.

Векно Сабрутев от ПП от обвини, че при съставяне на бюджетите в миналото си са укривани приходи, за да може после да се строят магистрали, а проектите никога не са направени. По думите му единствено Асен Василев се е справил, дори и след служебен кабинет на Румен Радев и заложените приходи щели да бъдат реализирани.

Асен Василев се обърна към Иванов, че в този бюджет са осигурени парите за пенсии и капиталовите 2 млрд. „ако не се изпълнят строителните дейности ще е защото министерствата и агенциите не са построили. Ще имаме месечни отчети по конкретни проекти, проблема ще е организационен, а не че не са осигурени средства. Последните 20 години ние имаме систематично неизпълнение на капиталовата програма. 16 милиарда не са построени магистрали, не са купени влакове, не са построени мостове, тунели, защото министерствата не са се организирали на време“.

Иванов от своя страна заяви, че е коментирал, че се опасява, че  неизпълнението на капиталовата програма е спасение на 3% дефицит.

„До колко обаче тези 6 млрд. лева ще бъдат спестени за теглене на нови заеми и аз попитах на тях ли ще разчитаме за социални плащания. Надявам се наистина ръста да е толкова висок. Виждаме как в Европа големите пазари влизат в рецесия и затова не съм голям оптимист“, обясни той.

Георги Ганев от ПП/ДБ призова тези, които са против дефицита да дадат предложения за намаляване на разходите. Той настоя да не се плаши народа с финансова криза.

Денислава Танева от ГЕРБ/СДС очерта проблемите в бюджета за земеделие.

„Призивите за реформа в ОСП доведоха до намаляване на финансирането от ЕС и увеличаване на администрирането на тази подкрепа. От този програмен период озеленяването доведе до нови задължения, увеличаване на себестойността на европейските земеделски производители и към това наслагваме войната н Украйна. Обещанията от ЕК също допълнително утежниха положението на земеделските производители“, очерта тя.

„В същото време по бюджета за подкрепа за земеделските стопани са заделени 450 млн. лв. близо 50% от общата финансова подкрепа която получиха стопаните за тази година, на практика необходимостта за запазване на рамките са 430 млн. лева. Моето мнение е, че тази сума трябва да се заложи и за догодина“, допълни Танева.

Тя извади данни, че обема на млечните крави е намален 24% спрямо 2021, на месодайните крави 20%, овце майки и кози 11%, ако минем към статистиката където са отчетени не само обемите земеделска продукция, но всички регистрирани такива, там спада за млечни крави е 30% за последните 30 години, същото може да се каже за растениевъдството, обясни Танева.

Танева е категорична, че ако не се продължат програмите ще има обезлюдяване на селата, защото който е излязъл от земеделието не се е върнал.

Вече напускат хората на терен, влизат да учат педагогика, за да има по-високи доходи, обясни тя.

Танева засегна и инвентаризацията на горите, което е заложено в програмата на ПП, сумата е 6 милиона лева, но сега не е заложено в бюджета.

Финансовият министър Асен Василев отговори, че от  МФ не правят земеделската политика на държавата.

„Има си министерство. вдигнахме съфинансирането от 15 на 60%, има един голям ресурс, който е наличен. С извънредните субсидии които бяха дадени 2021 и 2022 година беше заради високата цена на природния газ. Решението за справяне на конкуренцията с Украйна трябва да стане през стратегическия план, а не през постоянно дофинансиране, където няма да му излезе края“, заключи Василев по отношение на земеделския сектор.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети