Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Bloomberg: Рецесията в еврозоната става все по-вероятна

Парите

Bloomberg: Рецесията в еврозоната става все по-вероятна

Bloomberg: Рецесията в еврозоната става все по-вероятна - Tribune.bg
Снимка:

Рискът страните от Еврозоната да изпаднат в рецесия достигна най-високото си равнище от ноември 2020 г. насам на фона на ограничените енергийни доставки, които заплашват да повишат още повече и без това високата инфлация, смятат икономисти, анкетирани от Bloomberg (Блумбърг).

Вероятността икономиката на еврозоната да отбележи спад през две последователни тримесечия се е повишила до 60 процента. При предишното допитване на Блумбърг до икономисти, те оценяваха този риск на 45 процента, а преди Русия да нахлуе в Украйна само на 20 процента.

Германската икономика, която е най-голямата в еврозоната и е сред най-силно зависимите от евентуални ограничения на руските доставки на природен газ, може да изпадне в стагнация още през това тримесечие, отбелязва Блумбърг.

Повишаващите се разходи за живот оказват негативно въздействие върху фирмите и домакинствата в еврозоната, като заплахите за руските енергийни доставки ще задълбочат тези проблеми с настъпването на последните месеци на 2022 г, се казва в анализа на икономистите, участващи в проучването на агенцията. Те очакват средното равнище на инфлацията в еврозоната да достигне до почти 8 процента през тази година, което е около четири пъти над нивото, към което се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ).

Анализаторите предвиждат, че ЕЦБ ще повиши основната си лихва с още 0,5 процентни пункта през септември.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати