Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ предупреждава за тежка рецесия в цяла Европа в случай на руско газово ембарго

Парите

МВФ предупреждава за тежка рецесия в цяла Европа в случай на руско газово ембарго

МВФ предупреждава за тежка рецесия в цяла Европа в случай на руско газово ембарго - Tribune.bg
Снимка:

Международният валутен фонд предупреди във вторник, че едно руското газово ембарго (спиране на доставките на руски газ) ще доведе до тежки рецесии в Източна Европа и Италия, ако в същото време страните по света складират собствените си оскъдни доставки, съобщава „Файненшъл таймс“.

МВФ прогнозира, че ако втечненият природен газ не бъде споделен и цените не бъдат изкуствено задържани, всяко едно действие на Русия да спре газовите доставки за Европа ще предизвика икономически спад с между над 5% до 6% през следващата година в страни като Чехия, Унгария, Словакия и Италия, които ще имат недостиг на синьо гориво между 15% и 40%.

„Ефектите върху Австрия и Германия биха били по-малко сериозни, но все пак значителни, в зависимост от наличието на алтернативни източници и способността да се намали потреблението на газ в домакинствата. Икономическите негативни въздействия биха били умерени, вероятно под 1%, за други страни с достатъчен достъп до международни пазари на втечнен природен газ (LNG)“, прогнозира МВФ в публикувания във вторник доклад, съобщава БНР.

За да се избегне подобен негативен резултат, МВФ предлага да се осигурят доставки от глобалните пазари на втечнен природен газ и алтернативни източници, да се разрешат проблемите с доставките, да се споделят доставките между държавите членки, както и да се провежда политики за спестяване на енергия и газ.

Докаладът идва часове, след като агенция Ройтерс съобщи, че руският енергиен гигант „Газпром“ е казал на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставките на газ поради „извънредни“ (форсмажорни) обстоятелства, което засили опасенията, че Москва може да не рестартира газопровода „Северен поток 1“ в четвъртък, когато по принцип трябва да приключи 10-дненвия период на ежегодна поддръжка и профилактика.

Газпром не може да гарантира газовите доставки за Европа

Според МВФ 42% от вноса на газ в ЕС идва от Русия, според МВФ, като руските потоци осигуряват повече от 50% от вноса на газ за осем страни от съюза.

Руското газово ембарго става все по-вероятно след нахлуването на Москва Украйна. "Газпром" ограничи през юни с цели 60% доставките през своя тръбопровод "Северен поток 1", който минава от Русия под Балтийско море до Германия. Увеличават се страховете, че в четвъртък ключовият газопровод няма да поднови доставките на газ след края на планираната поддръжка.

Потреблението на газ в Европа вече е намаляло с 9% тази година, което е намалило с 0,2 процентни пункта БВП на ЕС, изчислява МВФ, но направените от фонда симулации предупреждават, че без смекчаващи мерки може да стане много по-лоша през зимата.

Следващата седмица се очаква Брюксел да каже на страните членки на ЕС да намалят „незабавно“ потреблението на газа, за да могат запълнят газовите си хранилища преди зимата.

Моделирането на МВФ предполага, че европейската икономика може да се справи, ако Русия ограничи доставките за Европа със 70%, но ще има недостиг, ако има пълно ембарго върху руския износ. Най-засегнатите европейски страни ще имат достъп само до газови доставки с между 15 и 40% под техните нужди.

Унгария, Словакия и Чехия са много силно зависими от използване на руски газ, докато Италия е уязвима поради високото си използване на газ в производството на електроенергия, посочи Фондът.

Най-лошите въздействия биха възникнали, ако газът не се споделя между европейските държави, както поради физически затруднения в доставките и складиране от страна на отделните държави нации, така и ако домакинствата бъдат защитени от правителствата от повишаване на цените и поради това те не ограничат употребата през зимата за отопление.

Фондът препоръчва, ако правителствата искат да защитят уязвимите домакинства от скок на разходите, те трябва да им предложат фиксирани субсидии или увеличения на доходите. Това би запазило стимулите за хората да ограничават потреблението на газ.

Ако Европа прояви солидарност между отделните държави и интегрира пазара си при глобалните доставки на течен природен газ, Русия няма да може да тласне ЕС към сериозна рецесия тази зима, смята още МВФ.

В най-оптимистичния сценарий руското газово ембарго би намалило БВП на ЕС само с 0,4%, като само икономиката на  Унгария ще претърпи спад с над 1%.

„Ако пазарите на ЕС останат интегрирани както вътрешно, така и с останалия свят, нашето моделиране предполага, че глобалният пазар на втечнен природен газ би помогнал за буфериране на икономическите въздействия“, смятат икономисти на МВФ от европейските дирекции и дирекциите за суровини на фонда.

„Това е момента за Европа да надгради върху решителните действия и солидарността, проявени по време на пандемията, за да се справи с предизвикателния момент, пред който е изправена днес“, посочва МФВ.

Европейската комисия следващата седмица ще предостави на страните цели за доброволно намаляване на потреблението на газ на фона на опасенията, че между държавите членки не съществува необходимата солидарност.

Безпокойството е, че страни като Германия ще бъдат изправени пред избора да затворят голяма част от индустрията си или да позволят на домакинствата в съседните страни да „измръзнат“ през предстоящата зима.

Моделирането на МВФ има за цел да подчертае ползите от предприемането на стъпки за споделяне на доставките сега.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати