Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БНБ е поставила под надзор четири банки

Парите

БНБ е поставила под надзор четири банки

БНБ е поставила под надзор четири банки - Tribune.bg
Снимка:
БНБ

В отчета си банковият регулатор съобщава, че са прекратени други три процедури

 Българската народна банка е засякла нарушения на регулаторната рамка при четири банкови институции. Това става ясно от отчета на БНБ, публикуван на сайта на институцията.

През първата половина на 2018 г. бяха приключени три и започнати четири надзорни проверки на доставчици на платежни услуги, пише в отчета. Както е практиката, имената на банките не се съобщават.

Иначе в документа се съобщава, че активите на банковата система са нараснали през периода с 2.4 млрд. лв. (2.4%) до 100 млрд. лв. Продължила е и тенденцията към подобряване на показателите за качество на активите в банковата система.

В края на юни 2018 г. делът на брутните необслужвани кредити и аванси в общия брутен размер на кредитите и авансите намаля до 9.1% (при 10.2% в края на декември 2017 г.), като същевременно степента на покритие на брутните необслужвани кредити и аванси с присъщата обезценка се повиши и в края на периода възлезе на 54.2%.

В края на първото полугодие на 2018 г. банковата система отчете печалба от 801 млн. лв., като съотношенията за възвръщаемост на активите и на капитала се повишиха до съответно 1.60% и 13.30%.

Пълният отчет на БНБ в 160 страници може да бъде намерен ТУК.


 

Етикети БНБ, надзор, банки

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети