Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз“ ще иска ново поскъпване на газа

Парите

„Булгаргаз“ ще иска ново поскъпване на газа

Снимка:

Само преди месец влезе в сила увеличение с 14%

„Булгаргаз“ ще иска ново поскъпване на газа от 1 януари. Това става ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на компанията.

Според прогнозите на дружеството трябва да им бъде позволено от догодина да продават „синьо гориво“ с 5% по-скъпо отколкото е сега.

„Булгаргаз“ ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за І-во трим. На 2019 г., образувана в съответствие с чл. 17 на Наредба №2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ е 45.44 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за ІV-то трим. На 2018 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), прогнозната цена за І-во трим. на 2019г. е по-висока с 2.15 лв./MWh или с 4.98%“, съобщават от дружеството.

Според мотивите им увеличението се дължи на по-високите доставни цени на природния газ от внос, както и на по-високия курс на щатския долар спрямо лева.

Само преди месец влезе в сила увеличение на цената с около 14% - това означаваше поскъпване с 55,70 лв./хм3 или с 5,62 лв./MW.

Крайното решение дали ще има нов ръст в стойността на „синьото гориво“ ще бъде взето от Комисията за енергийно и водно регулиране. Органът има право да отхвърли претенциите на дружеството.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още