Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Държавата сваля цената на тока за бизнеса с още количества на борсата

Парите

Държавата сваля цената на тока за бизнеса с още количества на борсата

Държавата сваля цената на тока за бизнеса с още количества на борсата - Tribune.bg
Снимка:

7 дни имат ЕРП-тата и държавните компании да оформят предложенията си

Държавните компании в енергетиката и ЕРП-тата са набелязали мерки за осигуряване на ликвидност на независимата енергийна борса. Това е станало на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

Целта е да се осигурят допълнителни количества електроенергия за платформата „ден напред“ на енергийната борса, посочи Иванов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди, че държавните компании могат да изготвят нови стандартизирани профили за участие в борсовата търговия, но очакват предложенията на ЕРП-тата.

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ и НЕК ще направят анализ какви допълнителни количества електроенергия могат да предоставят държавните енергийни компании – АЕЦ „Козлодуй“ и „ТЕЦ „Марица Изток 2“.

„690 мегавата на всеки час предоставят на борсата държавните компании в момента. От 19 януари количествата ще надминат 700 мегавата на час. Цената на тази енергия е 44 лв. на мегават/час. Сега ще участваме с допълнителни количества в сегмента „ден напред“ и на двустранните договори“, посочи Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че ЕРП-тата и държавните компании имат срок от една седмица да представят окончателните си предложения в комисията.

„В 2019 г. ще бъдат ускорени действията на ЕСО, Българската независима енергийна борса и КЕВР за осигуряване на обединение на нашия пазар с енергийния пазар в страни от региона“, допълни Иван Иванов. Според него това допълнително ще стабилизира енергийния пазар. Най-напреднали са разговорите с Румъния и Македония.

Моника Гаджанова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати