Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Започват проверки на трите ЕРП-та

Парите

Започват проверки на трите ЕРП-та

Започват проверки на трите ЕРП-та - Tribune.bg
Снимка:

Иван Иванов: Злокобните пророчества за поскъпване на тока с 15% от 1 юли не са верни

Започва проверка на трите ЕРП-та у нас. ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ ще бъдат проверявани от 15 до 25 януари. Това обявиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. Поводът е цената на тока за бизнеса.

„Проверяват се техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и отчета на електротаблата и електромерите. Това показва, че държавата е на своето място и изпълнява законовите си пълномощия“, коментира министър Петкова.

Председателят на КЕВР подчерта, че енергийното министерство и енергийният регулатор ще проведат среща в понеделник, 14 януари, съвместно с представители на държавната енергетика и трите ЕРП-та. Целта е да се набележат мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“ на енергийната борса. И тази седмица на извънреден Тристранен съвет българският бизнес поиска държавата да предостави повече количества електроенергия на борсата.

На срещата на шефовете на държавните БЕХ, НЕК, ЕСО, АЕЦ “Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ с доставчиците на ток ще се обсъдят по-високите закупувани от ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго -Про“ количества за компенсиране на технологичните загуби от борсата.

Още в края на 2017г. при среща в МЕ за преодоляване на недостига на електроенергия на борсата, сдружения на търговците на ток отбелязаха, че ЕРП-тата купуват с приоритет значителни количества еленергия от борсата. Те изразиха съмнения, че хипотетично ЕРП-тата могат да препродадат закупеното в повече. МЕ и КЕВР не коментираха днес дали тази хипотеза е целта на предстоящите проверки.

Председателят на КЕВР Иван Иванов, обаче отрече прогнозите, че от средата на годината токът ще скочи с 15%.

„Твърденията, които се правят от лица, че ще има поскъпване с 15% от 1 юли. Неизменно такива злокобни пророчества се правят с определена цел. КЕВР не е променяла цените за регулирания пазар с повече от размера на годишната инфлация, което означава, че в реално измерение не се променят цените на еленергия“, посочи Иванов. Той се ангажира, ако има промяна, тя да е в рамките на годишната инфлация.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати