Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дацов: Бюджетът е като къща. Не може да си построиш на свлачище или на плаващи пясъци

Парите

Дацов: Бюджетът е като къща. Не може да си построиш на свлачище или на плаващи пясъци

Дацов: Бюджетът е като къща. Не може да си построиш на свлачище или на плаващи пясъци - Tribune.bg

„Бюджетът е като една къща. Не може да си построиш къщата на свлачище или на плаващи пясъци и да питаш после какво ще се случи – то е ясно какво ще се случи. Стабилността на бюджета е в основата на всичко, каквото правиш нагоре. Когато някой си прави шеги с основите на къщичката ни… имаше коментари, че сме много вехни хора и не разбираме от новата Априлска линия или новият вятър”, заяви пред NOVA NEWS бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„Разходите нараснаха значително. Когато от МФ представи базисния бюджет за 2023 г. – те представиха увеличението на разходите”, поясни той защо служебният финансов министър Росица Велкова отказа да внася проекто-бюджет за 2023 г.

„Законът изрично казва, че трябва да бъде внесен бюджет с рамка на действие от 1 януари до 31 декември. „Когато правиш бюджет, трябва да имаш законова основа. Той е преди всичко политика, той е инструмент за правене на политика. Политиката е нещо дългосрочно, тя не е 2-3-4 месеца”, поясни Дацов.

„Каквото и да прави служебното правителство, то няма да е добро. То можеше да внесе предишния проект, но нямаше как да мине – правилата са такива”, мотивира се той.

Дацов е съгласен със служебния финансов министър, че внасянето на бюджет е отговорност на политическите партии.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати