Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Доц. Григорий Вазов: Форсмажорът ще е пагубен

Парите

Доц. Григорий Вазов: Форсмажорът ще е пагубен

Доц. Григорий Вазов: Форсмажорът ще е пагубен - Tribune.bg
Снимка:

Форсмажорът ще е пагубен за икономиката на страната, посочи пред „България он еър“ президентът и ректор Emeritus на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. По думите му това би довело до междуфирмена задлъжнялост.

„Форсмажорът ще доведе до масово неплащане по веригата. Това ще бъде поредица от много сериозни икономически сривове. Само за няколко месеца ще настъпи уникален икономически хаос“, коментира експертът.

Според доц. Вазов форсмажорът би бил пагубен и за потребителите, тъй като цените и инфлацията ще скочат.

„Не икономическа, а политическа угода търсят. Да кажем нещо интересно, различно, важно... Отново имаме грешно политическо поведение на БСП. Лошото е, че ще страда този човек, който отива до магазина“, посочи икономистът. По думите му надежда за европейските икономики са инвестициите в отбранителната индустрия.

„В момента Европа колкото и бавно да реагира, вече се взеха няколко важни решения и това е добре за нашите български фирми - добре да се ориентират. Ще имаме огромни инвестиции в отбранителната индустрия, в научни технологии, свързани с военната индустрия. ЕС планира 800-900 млрд. евро за създаването на военен блок. Винаги инвестициите във военната индустрия събуждат икономиката“, обясни ректорът на ВУЗФ. Той разясни, че спекулата е игра на свободния пазар.

„Някои губят, други печелят. Нека си я оставим. Ако не вярваш или имаш страхове, ще напълниш килера си с олио. Търсене и предлагане – този който купува, той определя цената“, изтъкна доцентът.


Топ новини

виж още
Актуална тема