Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова с документи – Министерски съвет каза „да“ за въвеждане на форсмажор

Политика

Нинова с документи – Министерски съвет каза „да“ за въвеждане на форсмажор

Нинова с документи – Министерски съвет каза да за въвеждане на форсмажор - Tribune.bg
Снимка:

„Твърдението, че въвеждането на форсмажор е „хрумка на БСП“ не е вярно. Инициативата дойде от българските фирми, а целта е да ги защитим да не фалират и да не се освобождават хора от работа. Нашата цел е да спасим българската икономика“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

По думите ѝ през последните дни са се изговорили много неверни неща от политици, анализатори и икономисти, които не познават материята и заявяват, че това е безсмислено и ненужно.

Нинова показа писма от Българската търговско-промишлена палата, от работодателски организации, от Камарата на строителите до премиера Кирил Петков, до нея и Теодора Генчовка.

„Когато ги получихме, преди две заседания обсъдих с колегите в Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах съгласни ли сте да предприемем мерки. Отговорът беше „да“, но го направете внимателно, проучете, за да не направим някой проблем“, уточни Нинова.

Тя показа и проучване как е уреден форсмажор в целия свят, както и мнения и становища на наши търговски представители.

„След като направихме тези проучвания и подготвихме акта по молба на фирмите, последва естествено обсъждане и съгласуване. Ние имаме и политическа, и административна и коалиционна култура и не бих си позволила да направя каквото и да е без екипът да го обсъди“, уточни още Корнелия Нинова.

Тя представи документи, които показват, че идеята е съгласувана с МВнР, Министерството на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда – всички без забележки.

„Това не само е обсъдено, а подписано и доказано от колегите“, категорично бе тя. Такова писмо е изпратено и до Министерството на иновациите, но от там все още няма отговор. „Но в сряда, когато го обявих публично, нямахме нито един отказ до този момента“, допълни Нинова.

„Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, а не по някакви други, да не се сетим за този разговор със закъснение“, каза министърът на икономиката

Нинова коментира и ареста на бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, като по думите й нямало нарушения при претърсванията, обиска и изземванията.   

Според нея битката между МВР и прокуратурата е вредна за чувството за справедливост, което хората искат да усетят.  

Тя заяви, че не е знаела за акцията на МВР и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се разбере по този начин. „Трябваше да го обсъдим предварително или поне да бъдем информирани, за да имаме готовност за реакция. Но разбирам и колегите, че са се опитвали да запазят предварителните следствени действия в по-малък кръг хора, за да не изтече информация“, каза министърът на икономиката.

По повод цената на олиото, Нинова заяви, че това зависело от няколко неща. Като първо тя отчете предлагането.

„Изречението „Има олио да залеем цялата страна“ означава има достатъчно предлагане. Ако няма достатъчно стока, тогава скачат цените“, коментира икономическият министър.

„Нормалният пазарен процес – предлагане и търсене, е гаранция, че ще има нормални цени. Търсенето да не расте, така както знаете за една нощ - за олиото, за бензина, и изведнъж огромно търсене. Това създава дефицит и вдига цените“, обясни Нинова.

Тя продължава да твърди, че някои търговци спекулират. КЗК е направила проверки на над 400 магазина. В един от магазините олио е доставено на 3,21 лв. с ДДС, а го продават на 6,49 лв.

Нинова даде пример с Гърция, където е наложен таван на печалбата на фирмите. „Тоест, ако ти доставят олиото на 3,21 лв. и го продадеш на 6,49 лв., ти отнемат лицензите и закриват фирмата“, каза Нинова и уточни, че не предлага такова нещо към момента, но е възможна мярка.

Запитана какво мисли за войната в Украйна и Путин, Нинова заяви, че не дава лични оценки на лидери на държави или партии.  

„Мога да оценявам събитията, последиците за България, но персонални оценки не правя“, заяви тя. „Това е война и нямаме колебания за случващото се. Нашият национален съвет има позиция по тази тема. Това е агресия, която ние осъждаме“, каза още Нинова.

Тя не е съгласна с предложението в България да идват американски части. Според нея президентът Румен Радев е прав, казвайки, че който вземе решение за предоставяне на въоръжение, въвлича България във война.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема