Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Еврокомисарят Валдис Домбровскис: България в Еврозоната през 2022 година

Парите

Еврокомисарят Валдис Домбровскис: България в Еврозоната през 2022 година

Еврокомисарят Валдис Домбровскис: България в Еврозоната през 2022 година - Tribune.bg
Снимка:

Ръст на икономиката, по-добри условия за бизнес, пътуване, повече чуждестранни инвестиции

България в Еврозоната през 2022 година. Тази прогноза направи комисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис в интервю за NOVA телевизия.

„Въпросът дали България е готова за приемане на еврото обсъдих с българските власти по време на визитата си във вашата страна. Още през юни миналата година Европейската комисия публикува доклад, в който заключи, че България изпълнява всички критерии, с изключение на един - условията за обмен. Страната ви изпълнява фискалните критерии, тези, свързани с бюджетния баланс и публичния дълг, критерия за лихвения процент“, каза комисарят за еврото и социалния диалог.

Той обясни, че днес присъединяването на България към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз. „Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II трябва да бъде взето до края на март”, заяви еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис. По думите му за приемане на еврото са нужни най-малко 3 години“,каза Домбровскис.

Той допълни, че еврото е валута, която би улеснила икономическия растеж в България.

„Националната банка на България и Европейската централна банка са на път да започнат т.нар. тясно сътрудничество. То е вид банков съюз за страни, които са извън Еврозоната“, допълни комисарят.

По думите му еврото е валута, която би подпомогнала и улеснила българската икономика и нейния растеж. „Може да помогне за ниските лихвени проценти, за съживяване на икономиките. Води до прозрачност на цените, по-добри условия за бизнес и пътуване. Това служи за позитивен сигнал към чуждестранните инвестиции.“, допълни той.

„Тенденциите в Еврозоната и европейската икономика са за доста силен икономически растеж. Около 2 % растеж в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работя. Безработицата е на нива отпреди кризата. Навлязохме в седма година на икономически растеж. Ако трябва да обобщя, в добри икономически времена сме. Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този възход ще продължи вечно. Икономиката е циклична. След период на растеж идва лек спад, после пак растеж. Затова трябва да сме подготвени за следващия икономически шок”, каза още Домбровскис.

Според него Брекзит няма да окаже огромно влияние върху икономиката на Европейския съюз, по-скоро за Великобритания.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати