Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хампарцумян: Инфлацията работи в полза на кредитополучателите

Парите

Хампарцумян: Инфлацията работи в полза на кредитополучателите

Хампарцумян: Инфлацията работи в полза на кредитополучателите - Tribune.bg
Снимка:

Инфлацията работи в полза на кредитополучателите, защото на практика намалява дела на месечната вноска в месечните разходи, коментира пред Нова тв бившият шеф на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той напомни, че за ипотечните кредити има инструменти месечните вноски да станат поносими, когато лихвите тръгнат нагоре.

„В Швейцария например ипотечните кредити са 100-годишни и се наследяват“, посочи банкерът. Според него идват трудни времена, тъй като в последните десетина години съотношението кредити към депозити е било в полза на депозитите.

„В последните години съотношението кредити/депозити беше около 70 на 100. Ще трябва банките да дават средства, които те са заели, т.е. Може да очакваме плавно повишаване на цената на новия кредит“, обясни експертът. Той отбеляза, че сме вързани с еврото, а в Еврозоната има спирачка за рязко повишение на лихвите.

„Ще виждаме едно плавно повишаване на лихвите, за да се балансира инфлацията, но вероятно периодът на повишена лихва и инфлация ще бъде по-дълъг“, смята Левон Хампарцумян.

Относно приемането на еврото той изтъкна, че страната ни ще има само дивиденти от това.

„Колкото по-бързо влезем в това евро, толкова по-добре. Еврото е една геополитическа котва, която ще ни държи в ЕС и НАТО, ако хората изберат някой като Костадин/ лидерът на „Възраждане“ б.р./“, завърши банкерът.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати